madeleinerecept11jan2
Landleys Frestelser: Fylld fläskfilé med grönkålstarteletter, sharonsallad och trattkantarellsås
Madeleine Landley: Tillbaka till vardagen och jobblunken. Nu är tiden tillbaka då helgerna känns så där lite extra värda. Det här året kommer att bli kanon, jag känner det på mig. Å andra sidan händer inget när man bara ser på, så därför är det lika bra att ta tag i det själv. Motivation och glädje står högt på listan i år.
På tal om saker att bli glad över finns många små glädjeämnen i livet. Tycker man inte det måste man bara öva sig på att hitta dem. Det kan vara som att någon håller upp dörren, att hinna med bussen eller att ha någon som väntar på en där hemma. Jag blir glad över alla såna saker, men något som gör mig extra glad är mat. Vällagad, god mat som gärna får ta lite tid och extra kärlek. I veckorna kan man gott leva på matlådor och fixa enklare mat, men på helgerna bör man nästan unna sig lite lyx.
Det här receptet sätter piff på vilken dag som helst. Tarteletterna är överraskande goda och inte alls svåra att göra. Tillsammans med svampen och sötman från sharonfrukten får fläskfilén ett extra lyft. När det kommer till fläskfilé finns det två läger; de som tycker att fläskfilén är det lyxigaste på grisen, och de som säger att det är trist och tråkigt. Smaken är som baken. Jag favoriserar inga specifika bitar utan tycker att alla är lika bra, bara man anpassar tillredningen. Fläskfilé har nästan helt obefogat fått dåligt rykte. Självklart finns det sämre och bättre sätt att tillaga fläskfilé på, men fylld, inlindad eller puttrandes i en krämig sås blir det gott och mört. Se bara till att inte laga den för länge – då blir den torr.
Här har ni nu alla nyckelorden till en god, glad och trevlig helg. Hoppas ni får alla tre.
Fylld fläskfilé med grönkålstarteletter, sharonsallad och trattkantarellsås
För: 4 personer
Fylld fläskfilé:
800g fläskfilé

6 bitar soltorkade tomater
75g fetaost
1/2 dl gröna oliver
1/2 kruka färsk timjan
salt, peppar
steksnöre
madeleinerecept11jan1Grönkålstarteletter:
3 msk margarin
1/2 gul lök
2 vitlöksklyftor
150g grönkål
5 dl vatten
1 msk äppelcidervinäger
salt, peppar
45g margarin
1,5 dl vetemjöl
1,5 msk vatten
salt
1 ägg
1 dl creme fraiche
1 tsk skånsk senap
salt, peppar
Trattkantarellsås:
5 dl trattkantareller
2 msk margarin
1 msk mjöl
2-3 dl mjölk
1 klick vinbärsgelé
1 msk soja
salt, peppar
Sharonsallad:
70g fänkål
3 st sharonfrukter
50g rucola
1 morot
1/2 röd lök
1 msk honungsbalsamico
1 tsk äppelcidervinäger
1 msk olivolja
salt, peppar
1. Ansa fläskfiléerna och skär ett snitt längs med. Banka ut köttet med en köttklubba eller en vinflaska. Hacka soltorkade tomater, kapris och oliver, och fördela ut det samt smulad fetaost över fläskfilén. Rulla ihop filéerna och bind ihop med steksnöre. Grilla.
2. Smält smör i en kastrull och ha ner hackad vitlök, gul lök och grönkål. Låt det fräsa upp i smöret och slå sedan på vatten och vinäger. Koka under lock till vätskan försvunnit.
3. Rör ihop margarin och vetemjöl med vatten och salt. Platta ut degen i smörade småformar och håla botten med en gaffel. Förgrädda skalen i 200° i 7 minuter.
4. Vispa ihop ägg och creme fraiche med skånsk senap och kryddor. Klicka ut grönkålet i pajskalen och slå på stanningen. Grädda i 225° i ca 15-20 minuter.
5. Smält smör i en kastrull och ha ner svampen. När vätskan reducerats ha ner ytterligare en klick smör och sikta över mjöl. Rör om och slå sedan på mjölken vartefter. Späd med mer mjöl eller mjölk för att få fram önskad konsistens. Smaka av såsen med gelé, soja och kryddor.
6. Hyvla fänkål och morot på en mandolin. Skär sharonfrukten och rödlöken till klyftor. Ha ner allt i en skål och blanda ner rucola. Ringla över vinäger, olja och kryddor. Vänd runt allt så att smakerna blandas.
Madeleine1Detta recept och många fler hittar du i Landleys Kök

/Madeleine Landley i FoodMonitor 11.01.2013