enagoIMG 7198
De höga halterna av bly som Testfakta upptäckt gäller EnaGo mjölkfri välling och EnaGo mjölkfri äppelgröt. 
Livsmedelsföretagen skyller uppståndelse om bly i barnmat på Testfakta
I fredags publicerade tidningen Testfakta.se bevis för att tillverkare av barngröt och välling, trots fagra löften, struntat i att ta bort giftiga tungmetaller som bly och kadmium från sina produkter. Testfakta analyserade 14 olika gröt- och vällingsorter. Resultaten är alarmerande.
– Några av produkterna har olämpligt höga halter, säger Lars Barregård, professor i miljömedicin och överläkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, till Testfakta.
I Testfaktas undersökning var produkter från bolaget EnaGo allra sämst. Det räcker att ett barn äter tre portioner av EnaGo:s mjölkfria äppelgröt för att barnet ska få i sig halter av bly som är hjärnpåverkande.
– Jag skulle inte välja den vällingen. Och jag tycker inte att spädbarn ska äta mer än en portion per dag av gröten. Blyintaget har som mest betydelse just under den period som hjärnan utvecklas, säger Lars Barregård, till Testfakta.
Efter Testfaktas avslöjande reagerar nu Livsmedelsföretagens vd Marie Söderqvist.
Hon verkar lägga, i ett närmast desperat pressmeddelande, hela skulden för uppståndelsen på Testfakta istället för på bolagen och deras tungmetallinnehållande produkter.
”Det är olyckligt om småbarnsföräldrar skräms upp av studier som dessa. Halterna är låga i de allra flesta fall och utvecklingen går mot allt lägre halter av skadliga ämnen i maten”, skriver Marie Söderqvist, i ett pressmeddelande.
HÅKAN FRISELL
Läs mer: http://www.testfakta.se/incoming/article85353.ece
FoodMonitor-Fakta: 
EnaGo AB. 
Omsättning: 10 Mkr (2011). 
Resultat före skatt: 1.7 Mkr. 
Antal anställda: 1.