Konsumentverket kritiserar Nutural
Kosttillskottåterförsäljaren Nutural ringer upp intet ont anande konsumenter och erbjuder en gratis gåva i form av två produkter. Men de som nappar på erbjudandet får ändå betala. Dessutom kopplas de automatiskt till ett av bolagets abonnemang. Det konstaterar Konsumentverket i en utredning av bolagets verksamhet.
Bolaget Nutural eller Nutural i Sverige Limited som företaget också kallar sig på nätet, finns emellertid inte, utan företaget heter egentligen Marknadsföring & Media i Norden AB och har sitt säte i Stockholm. 
Enligt Bolagsverket är det en 33-åring bosatt i Jönköping som är företagets front utåt. Samme person har tidigare gjort en konkurs i konsultbolaget Ternstedt Consulting AB.
Marknadsföring & Media i Norden registrerades i oktober förra året. Sedan dess har Konsumentverket fått in ett flertal anmälningar från konsumenter som känt sig lurade av bolagets metoder.
”Enligt inkomna anmälningar är det vid bolagets telefonförsäljning inte alltid tydligt för konsumenten att erbjudandet om en gratis gåva även inkluderar ett abonnemang, vilket måste ses som det egentliga huvuderbjudandet”, skriver Konsumentverket i sin utredning.
Dessutom konstaterar myndigheten att bolaget inte följer Distans- och hemförsäljningslagen för de kunder som via bolagets hemsida vill använda sig av ångerrätten.
HÅKAN FRISELL