madeleinerecept1feb1
Landleys Frestelser: Bruten potatis
Madeleine Landley: Tillhör du en av dem som dyrkar knölen? Då är det här något för dig. Jag talar förstås om den underbart jordiga ört vars popularitet vi kan tacka Jonas Alströmer för – potatisen. Idag tänkte jag tipsa om ett recept som går varmt i min egen blogg, nämligen ett tillbehör som är lätt att fixa och som passar till i stort sett allt.
När det kommer till potatis finns det så mycket olika saker man kan göra. Denna underbara lilla knöl blir underbar när den får slå sig i slang med grädde eller creme fraiche. Man kan steka, grilla, rosta, riva, koka, purea… Ja, ni hör själva vilken mångsidig råvara detta är, men det visste ni förstås redan.
Idag ska vi i alla fall bryta potatisen. Det är en enkel metod som går ut på att potatisen först kokas – gärna med skalet kvar, därefter slås den sönder till grova bitar och rostas på hög effekt i ugn med örter och smör. Ja ni hör ju själva hur gott det låter.
I Landleys kök hittar ni dessutom två varianter på torskrygg som passar kanon till. Gör det ont i själen, byt då torsken mot sej.
madeleinerecept1feb2Bruten potatis
För: 4 personer
700g små potatisar
3 msk margarin
salt, peppar
1. Koka potatisarna med skal till de är klara. Känn med en sticka för att kolla.
2. Ringla smör i en ugnsfast form, lägg i potatisarna och knacka sönder dem med något trubbigt. Ringla över smör och salta ordentligt. Värm ugnen till högsta temperatur med grilleffekt och ställ in potatisarna ca 5-8 minuter. När de är småknapriga på ytan är de klara.
Madeleine1

Detta recept och många fler hittar du i Landleys Kök

/Madeleine Landley i FoodMonitor 1.2.2013

t20