dmaatullverket
Tullen gör beslag av
DMAA på Arlanda
Tullverket meddelar man nyligen gjort sitt första stora beslag av dopingmedlet DMAA sedan regeringen klassade kemikalien som hälsofarlig vara i höstas. En privatperson hade beställt 1 456 tabletter som upptäcktes i posthanteringen på Arlanda flygplats.
– Det här är ett beslag som gjorts i postflödet på Arlanda. Men eftersom en förundersökning pågår så kan vi inte nämna så mycket om det, säger Marcus Carlsson, Tullkriminalen i Göteborg.
Enligt en källa på Tullverket kom tabletterna från England och var på väg till en privatperson i Skene.
Som FoodMonitor berättat om tidigare så klassificerade regeringen DMAA, eller dimetylamylamin som kemikalien också heter, i mitten av september.
Regeringen tog beslutet efter en rekommendation från Folkhälsoinstitutet som granskat ett antal fall där DMAA orsakat skador och till och med dödsfall.
I och med klassificeringen blev det förbjudet att bland annat införa DMAA till Sverige, bjuda ut kemikalien till försäljning, eller inneha den.
Men straffet för brott mot lagstiftningen är böter eller fängelse i upp till ett år. Polisen prioriterar därför inte den typen av ärenden.
– Det är samma som för förolämpning och den typen av brott. Och det är hälften så mycket maxstraff som ett vanligt bedrägeri på Blocket. Det kanske sätter ribban för hur hårt man jobbar med det här, säger en polis på Rikskriminalpolisen, till FoodMonitor.
Hos Tullverket är läget något annorlunda. Smuggling ökar straffvärdet.
– Det är tuffare att smuggla in det. Dels så bryter man mot den nationella lagen direkt, och dels så bryter man mot förbudet att ta in det i landet. Det är två överträdelser kan man nästan säga, säger Marcus Carlsson.
– I fall det är i riket så är det böter eller ett år. För då gäller lagen om förbud mot vissa hälsofarliga varor. Men när det är smuggling, och det är av normalgraden, så är det böter eller fängelse i två år.
För privatpersonen i Skene vars sändning av DMAA stoppades på Arlanda blir troligtvis böter aktuellt.
– Straffvärdet är ju inte särskilt högt på det här. Har han ingenting annat som han samtidigt blir anklagad för så är det här på bötesnivå.
Frågan är också om de nu beslagtagna 1 456 tabletterna utgör en kommersiell kvantitet.
– Rent spontant så tycker jag det låter väldigt mycket för att knapra själv, säger Marcus Carlsson.
Vad kommer att hända härnäst i ärendet?
– Jag skulle tippa på att i det här fallet kommer han att kallas till förhör. Det är en normal rutin när det gäller sådana här saker säger Marcus Carlsson.
– Det är hyfsat lågprioriterat. Man kan säga som så att när vi rangordnar när det gäller tabletter så är läkemedel det lindrigaste. Sedan kommer hälsofarliga varor, därefter så kommer dopningsmedel, och överst kommer narkotika. Så jag vågar inte svara på när vi kommer ta tag i det.
HÅKAN FRISELL
Läs mer:
Lågt intresse hos Polisen för DMAA-brott
Regeringen klassificerar DMAA som hälsofarlig vara
Riksidrottsförbundet rasar mot Gymgrossisten
Gymgrossisten säljer kosttillskott trots stopp
21-åring fick hjärtstillestånd – hade ätit Jack3D
Foto: Beslagtagna DMAA-tabletter på Arlanda. Foto: Tullverket.