”Invandrare med språksvårigheter och svaga i samhället”
- måltavlor för Nutural
Det är inte bara konsumenter som drabbas av kostillskottåterförsäljaren Nutural:s ljusskygga verksamhet. Även bolaget Natural-Sverige i Stockholm som har ett snarlikt namn, men som inte har något med Nutural att göra, får ta emot allt fler samtal från förtvivlade konsumenter som ringt fel. De flesta är invandrare som har svårt med språket.
– Det är jag som sitter med alla dessa samtal. Det ringer mycket arga kunder till Nutural och tror att vi är dem. Vi får i genomsnitt 5-6 samtal per dag, säger en anställd på Natural-Sverige.
– Åtta av tio är invandrare. Det verkar som de har specialiserat sig på att lura dem och andra inom citationstecken svaga människor i samhället. Många har vänner som ringer åt dem för de kan inte språket eller kan göra sig förstådda.
Vad säger de som ringer?
– De säger att Nutural har skickat ut något gratis som till exempel blåbärstabletter. Men man talar inte om att konsumenten samtidigt binds till ett abonnemang.
– Jag får ont av det här. Jag tycker det är synd om dessa människor. Det här är bara lurendrejeri ingenting annat. Och de där tabletterna hjälper inte heller någon. Jag säger till dem att de ska gå till polisen och anmäla.
Hur har konsumenterna hamnat hos er?
– När de söker på internet så kommer vårt namn upp. Men jag säger till dem att gå in på vår hemsida. Då ser de att vi säljer djurprodukter och inte har något med Nutural att göra.
När började samtalen komma?
– De började komma i slutet av november.
Vad skulle du vilja säga till personerna bakom Nutural?
– De orden jag vill säga kan du inte trycka i någon tidning. Men det är ingenting annat än bedrägeri som de håller på med, säger den anställde.
– De erbjuder dig någonting gratis och så får du en jätteräkning efteråt.
Nutural har avböjt att svara på frågor från FoodMonitor.
HÅKAN FRISELL
Läs mer: 
Nutural polisanmäls av konsument
Konsumentverket kritiserar Nutural
FoodMonitor-Fakta:
Om du känner att du blivit utsatt för ett bedrägeri eller har något annat problem med ett företag kan du hitta information och tips om vad du ska göra på följande webbsidor:
http://www.bestrid.nu/polisen_bestrid_bluffakturor.pdf
http://www.konsumentverket.se/Anmalan/
http://www.polisen.se/Varmland/Utsatt-for-brott/Skydda-dig-mot-brott/Bedrageri/