Nutural vill stoppa
FoodMonitors artikel
Som FoodMonitor berättat om tidigare i artikeln ”Konsumentverket kritiserar Nutural” så har myndigheten riktat allvarligt kritik mot Marknadsföring & Media i Norden AB för den verksamhet med försäljning av kosttillskott som bedrivs under namnet Nutural. Men Nutural uppskattade inte att FoodMonitor berättade om detta och vill nu stoppa publiceringen.
I ett flertal mejl från en person som kallar sig för Peter Andersson, och som säger sig vara informationschef hos Nutural, ska ”rättsliga åtgärder” vidtas mot FoodMonitor om inte den artikeln stoppas omedelbart eller ändras så som Nutural vill.
Peter Andersson menar att det inte finns någon koppling alls mellan Marknadsföring & Media i Norden AB och Nutural, eller Nutural i Sverige Limited som bolaget också tycks kalla sig i vissa sammanhang. Enligt Peter Andersson har Konsumentverket gjort fel i sin utredning.
Men FoodMonitor tror inte på dessa uppgifter från Nutural. På Nuturals hemsida står det enligt Konsumentverket, vilket FoodMonitor också kunnat bekräfta, tydligt och klart att Nutural marknadsförs i Sverige av just Marknadsföring & Media i Norden AB.
FoodMonitor har försökt att undersöka vilka som ligger bakom Nutural. Men dessa personer tycks dölja sig väl. Och enligt Bolagsverket finns det inget bolag som heter Nutural AB.
Men ett annat bolag, som enligt uppgift förekommer med ett bankgironummer på vissa av Nuturals fakturor som skickas till konsumenter, är Sales Equity Sweden AB i Lidingö eller Maestano AB, som det bolaget även kallar sig.
Sales Equity Sweden AB ägs enligt Bolagsverket till 100 procent av Expand Invest Sweden AB med säte på Östermalm i Stockholm, som i sin tur ägs av en person som heter Andreas Lindgren.
Nuvarande Sales Equity Sweden AB har tidigare försökt ändra sitt bolagsnamn till just Nutural, men fick avslag hos Bolagsverket.
– Sales Equity Sweden AB hette tidigare Maestano. När de skickade in en namnändring till Sales Equity Sweden hade de också ansökt om namnet Nutural. Men det namnet fick de inte. Det slutade med att de valde Sales Equity Sweden, säger en tjänsteman på Bolagsverket.
Det finns alltså, baserat på de uppgifter som Bolagsverket har tillgängliga och utsagor från konsumenter, starka indikationer på ett samband mellan personerna bakom Nutural och de bolag som Andreas Lindgren äger aktier i.
När FoodMonitor når Andreas Lindgren på telefon är han mycket ovillig att svara på några frågor. Men medger att han har kontrollen i Expand Invest Sweden AB.
– Jag äger Expand Invest och det har inget med det här att göra. Så jag vet inte vad det är du vill komma till, säger han.
Men Expand Invest äger ju 500 aktier (samtliga /red) i Maestrano AB eller hur?
– Ägandedelen där tänker jag inte gå in på. Men det har ingenting med Nutural att göra.
Men folk får ju fakturor där det står Nutural och sedan så står det bankgironummer till Maestano. Hur fungerar det?
– Ja, vi sköter reskontra för det. Jag förstår inte vad det är som är ditt problem.
Ni har ett samarbete alltså?
– Det har jag redan sagt från början, säger Andreas Lindgren.
Även Marknadsföring & Media i Norden AB verkar på pappret kontrolleras av Andreas Lindgren. Enligt de senaste uppgifterna från Bolagsverket så äger Andreas Lindgrens Expand Invest Sweden AB samtliga aktier även i det bolaget.
I slutet av 2012 ville Marknadsföring & Media i Norden AB, enligt handlingar som inkommit till Bolagsverket, ändra styrelsesammansättningen så att Andreas Lindgren skulle in i styrelsen och en nuvarande styrelsemedlem, som heter Christian Ternstedt, skulle avanmälas. Men ”de återkallade ärendet” berättar en tjänsteman på Bolagsverket.
FoodMonitor har också sökt uppgifter om bolaget Nutural i Sverige Limited. Det finns ett sådant nystartat bolag registrerat i Storbritannien. Vd:n i det bolaget är enligt brittiska myndigheter en person som är bosatt i Cypern.
FoodMonitor har emellertid hittills inte kunnat bekräfta ett direkt samband mellan Nutural i Sverige Limited och de personer som i Sverige säljer kosttillskott under namnet Nutural.
HÅKAN FRISELL
Läs artikeln som Nutural vill stoppa här! 
http://foodmonitor.se/index.php/bransch-a-produktnytt/2001-konsumentverket-kritiserar-nutural
Läs mer om Nutural:
”Invandrare med språksvårigheter och svaga i samhället” - måltavlor för Nutural
Nutural polisanmäls av konsument
FoodMonitor-Fakta:
Om du känner att du blivit utsatt för ett bedrägeri eller har något annat problem med ett företag kan du hitta information och tips om vad du ska göra på följande webbsidor:
http://www.bestrid.nu/polisen_bestrid_bluffakturor.pdf
http://www.konsumentverket.se/Anmalan/
http://www.polisen.se/Varmland/Utsatt-for-brott/Skydda-dig-mot-brott/Bedrageri/