SaraBegnerHallå där: Sara Begner
I april släpps en ny kokbok som skiljer sig från mängden: ”Glöd – Mat med mening” är titeln och det är chefen för Coop Provkök, Sara Begner, som ligger bakom. I boken får man följa med Sara på inspirerande resor till Kenya, Guatemala, Vietnam och Balkan, där hon samtalar med kvinnor om deras levnadsvillkor och lagar mat tillsammans med dem. FoodMonitor ställde några nyfikna frågor till Sara om bokprojektet. Foto: Mats Holmström
Sara Begner är chef för Coop Provkök sedan 2008. Som kock och näringsterapeut i grunden har hon bland mycket annat också hunnit med att ge ut flera kokböcker och vara en TV-profil i produktioner som Saras kök och Toppform. Under en presskväll arrangerad av Norstedts förlag presenterades hon som en av de kokboksförfattare som kommer med böcker till våren.
Sara, hur kom du fram till själva titeln ”Glöd – Mat med mening”?
– Det var en ganska lång process faktiskt. Men grundtanken med titeln är dels att den ska få läsaren att tänka på bistånd, då överskottet av försäljningen går till organisationen Kooperation utan gränser som just nu är i färd med att byta namn till ”We Effect”. Samtidigt anspelar titeln på att man i de länder jag rest till lagar större delen av maten utomhus, över öppen eld. Det är glöd i den matlagningen.
Hur föddes den ursprungliga idén till boken?
– Ursprunget är mina resor till Kenya där jag samlade på mig material för reportage i Coops kundtidning Mersmak. Det här gav just mersmak så vi fortsatte med fler resor och till fler länder. Till slut fanns det så pass mycket material så att bokidén kom ganska naturligt. 90 recept ryms i boken och alla är anpassade till att kunna tillagas här hemma, med befintliga råvaror.
Vi som bor i ett I-land, vad missar vi i vår matlagning jämfört med det du beskriver i boken?
– Vi missar gemenskap. Vi ser gärna människorna i utvecklingsländer som offer men själva ser de saken från en annan synvinkel. Deras huvudsyfte är att de tar ansvar för varandra och att de gör saker tillsammans, inte minst matlagningen. Det är mindre rationellt och får gärna ta tid. Huvudsaken är gemenskapen, att man lagar mat tillsammans.
Vad tar du med dig från dina resor i världen under researchen för ”Glöd” – dvs. som du kan omsätta i din roll som provkökschef hos Coop och som författare?
– Mitt huvudkoncept har alltid varit att jag skriver böcker för gemene man. Inga omständiga moment ska förekomma, det är och ska vara användarvänliga böcker. Samma grundtanke gäller även den här boken, skillnaden är att inspirationen kommer från ett nytt håll.
Boken genererar också pengar till välgörande ändamål. Berätta närmare!
– Det stämmer. En summa per såld bok går till vår samarbetspartner Kooperation utan gränser. Detta har faktiskt redan genererat pengar eftersom knappa 16 000 ex köptes som julklappar till anställda inom KF-koncernen förra året. I traditionella handeln släpps boken den 30 april i år.
Vad har du för förhoppningar?
– Goda. Jag tycker det är en unik bok i sin genre! Jag hoppas att konsumenter kommer att ta den till sig och samtidigt bidra till välgörande ändamål på kuppen, berättar Sara Begner.
/MATS HOLMSTRÖM