Sänkt restaurangmoms
gav dyrare luncher
Enligt siffror från restaurangguiden Gastrogate´s lunchprisindex kostar en genomsnittlig lunch idag 79,10 kronor. Detta innebär att priset är uppe på rekordnivå – trots att det nu gått ett år sedan restaurangmomsen sänktes. ”Många krögare har prioriterat annat än prissänkningar för att klara konkurrensen, kommenterar Elias Norström, VD Gastrogate.
– Bättre service genom nyanställningar och bättre råvaror är vanliga strategier för att få flera matgäster, konstaterar Elias Norström vidare.
Efter sänkningen var lunchpriserna som lägst i februari då en genomsnittslunch kostade 78,20 kr vilket är 1,20 kr mindre än månaden innan sänkningen, december 2011.

– Det tog ungefär en månad för sänkningarna att slå igenom, men sedan gick det ganska snabbt tillbaka till ett normalläge i prisutvecklingen, säger Elias Norström.

I Stockholm kostade den genomsnittliga lunchen 81,30 kr vilket är 1 kr mer än genomsnittslunchen 2011, skriver Gastrogate i ett pressmeddelande. Även i Göteborg har lunchpriset stigit med 1 kr till 77,20 kr. I Malmö har momssänkningen inte märkts alls på lunchpriserna och genomsnittslunchen har stigit med hela 2,90 kr till 76,40 kr.

– De senaste åren har Malmö haft relativt små höjningar, men nu börjar staden sakta komma i kapp Stockholm och Göteborg, säger Elias Norström.

Fakta lunchprisindex: Lunchprisindex baseras på veckovis rapporterade lunchmenyer till restaurangguiden Gastrogate och speglar de faktiska lunchpriserna. Indexet baseras på 313 945 rapporterade rätter. I indexet är affärsluncher exkluderade och prisintervallet som mäts mellan 40 kr till 100 kr.
/FoodMonitor