findushastkottIMG 7333Findus dras med i hästköttskandalen
Enligt det brittiska Livsmedelsverket, FSA, har mer än 60 procent hästkött upptäckts i produkter från livsmedelsbolaget Findus. I bolagets nötköttslasagne hittades hela 99 procent hästkött. Tidigare har hästkött hittats hos bland andra Burger King. Myndigheten kräver nu bättring av hela livsmedelsindustrin.
"Efter våra undersökningar av Findus produkter kräver nu FSA att livsmedelsföretagen visar att det som står på etiketterna är det som man säljer”, säger Catherine Brown, FSA. 
”Vi kräver också att livsmedelsföretagen genomför äkthetstester på alla nötköttsprodukter såsom hamburgare, köttbullar, och lasagne, och sedan meddela resultaten till FSA.”
Enligt brittiska medier upptäcktes produkter med hästkött hos både de stora brittiska livsmedelskedjorna som i mindre matbutiker. Findus erkänner att man har problem och har enligt uppgift återkallat drabbade produkter.
"Efter en grundlig undersökning kan Findus UK bekräfta att tester av nötköttslasagne som produceras av en tredjepartsleverantör, och inte av Findus, har avslöjats innehålla hästkött”, säger Findus i ett uttalande, enligt tidningen Daily Mail.
Konsumenter som köpt drabbade produkter från Findus uppmanas att inte äta dessa utan lämna tillbaka dem till butik.
FSA meddelar också att man nu ska inleda en stor genomgång av samtliga köttprodukter som säljs i Storbritannien i jakt på otillåten inblandning av hästkött.
FoodMonitor har kontaktat Findus för att få reda på om bolagets produkter som säljs i den svenska dagligvaruhandeln också kan vara drabbade.
Bolaget har lovat att återkomma med svar under morgondagen.
HÅKAN FRISELL
SENASTE NYTT: Findus lasagne som säljs i Sverige kan vara drabbad. Produkten är stoppad. Bolaget genomför nu tester som kommer att vara klara under morgondagen. 
Läs mer på det brittiska livsmedelsverkets sajt: http://www.food.gov.uk/news-updates/news/2013/feb/findus#.URQWkaX2WHQ
Läs mer om hästköttskandalen här:
Burger King erkänner – sålde hamburgare som innehöll hästkött
Hästkött även hos Burger King?
Lidl: inget hästkött i hamburgare i svenska butiker
Hästkött i Lidls hamburgare