madeleinerecept8feb1
Landleys Frestelser: Basilikaspäckad falukorvsgratäng
Madeleine Landley: Bor du i Stockholm och gillar korv? Då är kanske Korvfestivalen något för dig? Den här helgen ställer Korvakademin till med korvfest på Nordiska museet. Man kommer att kunna prata korv, stoppa korv, äta korv och handla korv. Olika tillbehör och drycker till korv kan ätas och köpas, och troligtvis kommer man också att drömma om korv efteråt.
Helgen till ära tänkte att vi ska ”förkorva” oss riktigt i denna goda produkt och bjuder därför på ett korvrecept. Min personliga favorit är falukorv – kanske inte något man bjuder gästerna på – och det är nästan synd, för precis som Christina Möller, ordförande i Korvakademien säger, borde korven få komma in i finrummet.
Den här gratängen är inte bara god och lätt att svänga ihop, den är dekorativ och passar utmärkt i finrummet. Tillsammans med en krispig sallad, och potatis om man så vill, får man en färgglad och helgmumsig rätt.
madeleinerecept8feb2Basilikaspäckad falukorvsgratäng
För: 4 personer
Temperatur: 225°
Gratäng:
300g rotselleri
600g falukorv
4 tomater
1 gul lök
1 kruka basilika
2 dl grädde
1 dl creme fraiche
150g fetaost
2 ägg
salt, peppar
Sallad:
1 rött äpple
100g sockerärtor
2 avocado
70g rucola
1. Skala och skiva rotsellerin. Koka i saltat vatten i ca 5 minuter. Häll sedan av vattnet och ställ rotselleriskivorna i ett kallt bad (så de är lättare att hantera).
2. Vispa ihop grädde och creme fraiche med ägg, smulad fetaost och kryddor. Häll ut stanningen i botten av en gratängform.
3. Skiva upp falukorv, tomat och gul lök. Varva detta med rotselleri och basilikablad i pajformen. Ställ in i 225° i ca 40-45 minuter. Servera med salladen och en skvätt äppelcidervinäger.

Madeleine1
Detta recept och många fler hittar du i Landleys Kök


/Madeleine Landley i FoodMonitor 08.02.2013