Findus: de skyldiga ska straffas
Som FoodMonitor berättat om tidigare så misstänker det brittiska livsmedelsverket FSA att kriminella ligger bakom hästköttskandalen. Idag meddelar livsmedelsbolaget Findus att man har inlett en rättslig process mot leverantören Comigel och dess underleverantörer.
– Fusket från vissa leverantörer är en skandal som har drabbat konsumenterna och de har all rätt att vara upprörda och besvikna. Vi på Findus är också lurade, och därför går vi vidare med ytterligare åtgärder, säger Jari Latvanen, vd för Findus Nordic, i en kommenterar.
– Vi kommer att vidta kraftiga åtgärder för att de skyldiga i den här härvan ska straffas. Vårt rykte har skadats och vi gör allt för att återupprätta förtroendet.
Samtidigt säger idag Livsmedelsverket att myndigheten tänker polisanmäla Findus. Man ska enligt uppgift hålla möte om det under måndagen.
– Att skriva att lasagnen innehåller 100 procent nötkött och det inte stämmer, är det ett brott mot livsmedelslagen, säger Mona-Lisa Dalblom, enhetschef på Livsmedelsverket, till tidningen Expressen.
Findus påstår att myndigheten idag samtidigt gett bolaget beröm för sitt agerande.
– Vi pratade med dem så sent som idag under förmiddagen, och de säger sig vara mycket nöjda med hur Findus har agerat i den här situationen, säger Jari Latvanen.
Findus anser också att de fått ta en allt för stor del av skulden i skandalen.
– Vår bestämda uppfattning är att detta inte endast är ett Findusproblem, utan ett branschproblem som Findus har bidragit till att avslöja. Det är vi på Findus som har drivit den här frågan för branschen och för konsumenten, säger Jari Latvanen. 
HÅKAN FRISELL