axfoodnalkottbit
Konsument hittar en 4 centimeter lång nål i Axfoods Grytbitar 
En familj i Göteborg skulle nyligen laga till en köttgryta åt sig själva och några vänner. Då upptäckte de något oväntat i köttet de inhandlat i Hemköps butik i Mölnlycke – en 4 centimeter lång och 2 millimeter i diameter stor nål.
– Det var när min fru skulle lägga köttbiten i stekjärnet som hon kände att det var något konstig i en av bitarna. Nålen var väl dold i köttbiten. Hade man stoppat den i munnen så hade det inte blivit så bra, säger konsumenten som till vardags arbetar på Chalmers i Göteborg.
– Den hade sannolikt fått opereras ut ur magen om man hade svalt den. Det var rena flaxen att hon kände på just den biten.
Konsumenten gick direkt tillbaka till butiken och reklamerade köttet. Förpackningen skickades till Axfood´s konsumentkontakt.
– Jag gick direkt tillbaka till Hemköp som gjorde en egen intern anmälan. Sedan tog vi kontakt med Axfood nästa dag. De har sagt att de undersöker det här med sin leverantör och återkommer när de fått någon analys gjord, säger konsumenten.

axfoodgrytbit

Men trots att konsumenten rapporterade upptäckten till Axfood för nu drygt två veckor sedan så har bolaget inte gett några besked till honom.
Men Axfood berättar för FoodMonitor att det är underleverantören Danish Crown och deras fabrik i Jönköping som levererat det drabbade köttet till Hemköpsbutiken i Mölnlycke.
När FoodMonitor kontaktar Danish Crown säger bolaget först att det händer cirka 4-5 gånger per år att nålar som brutits av i djur, på grund av veterinärers eller köttbönders bristfälliga hantering, hamnar i kött som går ut till konsumenter.
Bolaget uppger också att anläggningen i Jönköping inte har några metalldetektorer installerade som skulle kunnat ha upptäckt den aktuella nålen.
Senare återkommer Danish Crown med uppgiften att köttet i det aktuella fallet kommer från en svensk ko och att de inte har haft hand om slakten.
FoodMonitor får emellertid inget svar på var köttet ursprungligen kommer ifrån.
Enligt konsumenten så ser nålen som upptäcktes i Axfood kött underlig ut. Det verkar vara en injektionsnål. Men nålen har ett tvärsgående hål cirka en centimeter från spetsen.
FoodMonitor kontaktade Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, och visade en av deras veterinärer bilden på nålen. Men SLU kunde inte identifiera nålen som något en veterinär skulle använda i sitt dagliga arbete.
Konsumenten är orolig för att köttbiten kan ha saboterats.
– Det är en tanke. Det är inte en vanlig nål. Så börjar man undrar om det är för att injicera någoting. Varför är det ett hål i den?
– Vi började fantisera om allt möjligt så vi vågade inte äta upp köttet.
Konsumenten litar inte längre på Axfoods hantering av ärendet. Därför har han nu anmält det hela till Livsmedelsverket.
– Det är därför jag skrev till Livsmedelsverket. För jag litar inte riktigt på Axfood. Jag hade förväntat mig en omedelbar reaktion från dem, säger konsumenten.
HÅKAN FRISELL