Menigo slutar sälja odlad scampi
”Vi vill vara delaktiga och driva mat- och klimatfrågorna framåt”, sa restauranggrossisten Menigos VD Andreas Göthberg på onsdagen, angående att Menigo nu väljer att sluta sälja konventionellt odlad scampi. Orsaken är de stora miljökonsekvenser den orsakar i de länder där odling sker.
Även all rödlistad fisk tas bort ur Menigos sortiment. Grossisten, som ägs av brittiska jätten Brakes Group, kommer också att ha enbart vildfångad, MSC-märkt fisk under det egna varumärket Brakes. Åtgärderna är ett av Menigos miljömål för 2013, enligt ett pressmeddelande.
– Som en av Sveriges största matleverantörer har vi ett självklart ansvar i att bidra till ett hållbart fiske. Vi hoppas att vårt ställningstagande uppmuntrar fler att sluta med scampiförsäljningen, kommenterar Andreas Göthberg.
Fakta: Scampin, eller tigerräkan som den också kallas, har blivit omtalad som en av de största miljöbovarna. Stora områden med Mangroveträd skövlas för att ge plats åt odlingsbassänger och efter några år så överges odlingen. Odlingen omöjliggör för lokalbefolkningen att kunna försörja sig på kustnära fiske. Det är en intensiv produktionsform och stora mängder antibiotika används för att kunna hålla sjukdomsbilden i odlingen i schack.
/FoodMonitor