Samantha1Hallå där: Samantha Santambrogio-Öberg
Som liten flicka i Milano ville Samantha bli hemmafru, delfintränare eller möjligtvis läkare. Istället hamnade hon i Sverige och startade företaget Al Dente Stockholm med populära matlagningskurser för företag och privatpersoner. Numera ger hon också ut tidningen Al Dente Magasin och i april debuterar hon till råga på allt som kokboksförfattare, då ”Al Dente – Italiensk Matlagning på riktigt” släpps. FoodMonitor ställde nyfikna frågor om boken.
1996 flyttade Samantha till Sverige och bodde då på prov hos pojkvännen. Sedan dess är Stockholm basen men att hon skulle jobba med mat var ingenting som fanns med i planerna.
– Nej, jag har ju varit extremt intresserad av mat ända sedan barnsben då det framförallt var min mormor som stod för matlagningen och som lärde mig mycket. Jag trodde dock inte att jag själv skulle jobba med mat, men så blev det alltså 2007. Det bara hände, konstaterar hon.
Efter att ha gjort stort succé med matlagningskurserna för företag och privatpersoner i Stockholm och att tidningen Al Dente Magasin började komma ut förra året så råder givetvis nu stor spänning inför släppet av Samanthas kokbok Al Dente – Italiensk matlagning på riktigt, som kommer ut i april på Norstedts.
Samantha, man kan konstatera att det släpps allt fler kokböcker och att konkurrensen därmed är knivskarp, har din bok ett specifikt koncept för att skilja sig från mängden?
Samantha4– Ja, boken är vinklad på ett annorlunda sätt vilket man kommer att märka tydligt som läsare. Temat är italiensk matlagning som vi äter där vi lever, dvs. här i Sverige. Istället för att vi stirrar oss blinda på regioner så är recepten anpassade till att vi äter och tillagar dem i Sverige, men utan att kompromissa vad gäller riktiga, autentiska recept.
På vilket sätt är boken anpassad efter oss svenskar, förutom att råvarorna måste gå att hitta här hemma?

– I Sverige sätter man sig oftast inte en vardag och äter både primo (pasta eller ris) följt av secondo (kötträtt) och så vidare. Därför finns alternativet i boken att på ett mer svenskt vis ”slå ihop” recepten. Personligen vill jag till exempel ha en tallrik pasta som den är, jag vill inte ha en köttbit till. Men du kanske vill ha den där köttbiten och din pasta är säkert lika god som min.
Finns det också trevliga, personliga inslag i boken?
– Ja, boken är skriven i en lätt och underhållande ton med historier och anekdoter samt innehåller vackra och inspirerande bilder, lovar Samantha.
Läs hela profilintervjun och historien om Samantha i nya FoodMonitor Plus
Länk till Al Dente Stockholms hemsida
Länk till Al Dente Magasin
/MATS HOLMSTRÖM