madeleinerecept14feb1
Landleys Frestelser: Kikärtspoletter
Madeleine Landley: Jag vill slå ett slag för kikärtor – dessa vackra små hasselnötsliknande ärtor som är maxade med protein och kostfiber. Att köpa en påse torkade är både gott och prisvärt. De är heller inte det minsta svåra att blötlägga och koka själv.
Jag är inte glutenintolerant, däremot lagar jag mycket glutenfri mat. En produkt jag nyligen fått nys om är mandelmjöl. Det är helt enkelt ett mjöl man får genom att mala skållade mandlar.
Mjölet är fluffigt, har en mycket god och nötig smak samt innehåller mycket protein och omättat fett. Den vanligaste användningen är till Macarons, dock tycker jag att det är kul att experimentera. Just till kikärtor fungerar mandelmjöl extra bra eftersom kikärtor har en nötig smak i sig själva samt att mjölet binder sig lätt med kikärtsmoset.
Lagom till helgen och efter en tuff arbetsvecka kan det vara gott att unna sig något gott i dryckesväg. Som förtugg bjuder många på kanapéer i form av brödskivor eller krustader. Då tycker jag att ni ska prova dessa istället – kikärtspoletter. De är enkla att göra och har en härligt mjuk konsistens. Finast av allt är att de även passar dem som är glutenintoleranta. Toppa poletterna med en god röra och skåla in helgen.
madeleinerecept14feb2Kikärtspoletter
Ca: 24 stycken
1 burk kokta kikärtor (400g)
2 ägg
1 dl mandelmjöl
1 tsk vitlöksolja
salt, peppar
1. Skölj kikärtorna och ha ner dem samt resten av ingredienserna i en mixer. Kör till en slät smet.
2. Lägg ut ett bakplåtspapper och klicka ut röran i klickan om ca 5 centimeter i diameter. Platta till dem genom att föra skeden i cirklande rörelser så att de blir jämntjocka.
3. Grädda i 200° i ca 20-25 minuter. Vill du ha dem helt platta, lossa poletterna från bakplåtspappret efter 10 minuter, vänd på dem och tryck till försiktigt. Grädda ytterligare 10-15 minuter. Låt svalna på ett ugnsgaller.
4. Toppa poletterna med någon god röra, exempelvis hälften med färdig skagenröra och andra hälften med gubbröra. Toppa gubbröran med lite smörstekt svamp och skagenröran med ett blad persilja och en dutt chilipulver.
Madeleine1
Detta recept och många fler hittar du i Landleys Kök


/Madeliene Landley i FoodMonintor 15.02.2013