Bärföretag i konflikt
i Värmlands Tingsrätt
I mitten av 1990-talet inledde bär- och svampgrossisten Skogsmat i Uddeholm AB i Karlstad ett samarbete med det estländska bolaget Saarek AS som bearbetar bären till olika produkter. Men de senaste åren har en bitter konflikt blossat upp mellan bolagen. Skogsmat har stämt Saarek på 376 747 EUR i Värmlands Tingsrätt. I dagarna träffades parterna i rätten.
– Det är stora pengar. Men en syltburk är inte billig den heller, sade rättens ordförande, i samband med tingsrättsförhandlingen i Värmlands Tingsrätt.
Bakgrunden till konflikten är att Skogsmat år 2004 kraftigt ökade sina uppköp av svenska skogsbär. Detta på grund av en ökad efterfrågan i Asien.
Saarek och Skogsmat utökade då sitt befintliga samarbete och skulle enligt uppgift löpande dela på kostnader och vinster. Då var man bästa vänner och bolagens vd:ar umgicks även privat.
Enligt Skogsmat fanns det dessutom ett muntligt avtal som ingicks mellan bolagen under våren 2004.
Men någonstans skar det sig mellan bolagen. Skogsmat anser att Saarek inte följt det ingångna avtalet och stämde därför Saarek i Värmlands Tingsrätt redan år 2008.
Förra året vann Skogsmat en tredskodom i målet genom att Saarek enligt uppgift inte dök upp i tingsrätten. Men Saarek ansökte senare om återvinning.
I dagarna möttes parterna till slut i rätten, och FoodMonitor fanns på plats. Det stod tidigt klart att inget av bolagen ville ge vika det minsta.
Enligt vad som kom fram vid tingsrättsförhandlingen verkar det som om Skogsmat köpt in bär från leverantörer medan Saareks roll har varit att rensa, frysa, och förpacka bären.
Sedan har Skogsmat sålt den färdiga produkten. Avstämningar har gjorts efter hand och fakturor skickats mellan bolagen så att kostnader och vinst delats på. Det har gjort att Skogsmat hamnat i ett utsatt läge.
– Hela risken för transaktionen ligger hos Skogsmat, sade Christer Olsson, vd i Skogsmat.
Skogsmat verkar nu hävda att Saarek helt plötsligt sonika bara tog för sig av vinsterna i samarbetet och inte stod för sin del av kostnaderna.
Saarek å andra sida säger att man inte vet vad Skogsmat menar och vägrar att vitsorda de fakturor som Skogsmat lagt fram som underlag i sin stämning.
– Vi förstår inte det här, säger Anders Hessle, ombud för Saarek.
Parterna kommer att träffas för en huvudförhandling i Värmlands Tingsrätt senast efter sommaren om inte man inte lyckas med en förlikning innan dess. 
HÅKAN FRISELL
FoodMonitor-Fakta:
Skogsmat i Uddeholm AB.
Omsättning: 471 Mkr (2011).
Resultat före skatt: minus 3.8 Mkr.
Antal anställda: 10.
Skogsmat har de senaste åren ökat sin omsättning rejält och Christer Olsson tror att bolaget snart kan passera en halv miljard kronor.
Saarek AS har sitt säte i Tartu i Estland. Bolaget levererar bland annat bärprodukter till livsmedelsföretag som tillverkar yoghurt, glass, och bröd.