griskultingfotohagelstedt
Ny krönika: Vaccinering av grisar
enkelt och djurvänligt
Griskultingar är bland det sötaste som finns. Hos svenska folket finns ett stort engagemang för att djuren vi äter ska behandlas väl. Därför blev det ramaskri när bilder spreds på grisar som inte hade tillräckligt med halm och som åt på varandra. En skandal som inte fått lika stor uppmärksamhet är att manliga griskultingar kastreras utan bedövning vid 2-3 dagars ålder. Grisen spänns fast och testiklarna skärs av. Självklart är det mycket smärtsamt för grisen, både under ingreppet men även efteråt innan såret läkts.
Sveriges riksdag har beslutat att obedövad kastrering av smågrisar ska upphöra, men det finns inget beslut om när detta ska ske och regeringen och Eskil Erlandsson fördröjer ett sådant beslut. I riksdagsbeslutet sas att den obedövade kastreringen ska upphöra när alternativ finns. Ett märkligt beslut, för alternativ finns och har funnits länge.
Hangrisar kastreras för att undvika galtlukt som påverkar smaken på köttet samt för att minska slagsmål grisarna emellan. Det är möjligt att undvika kastrering men då krävs få grisar på stora ytor för att undvika problemen samt en kontroll av köttet. Kastrering kan också ske med föregående bedövning och efterföljande smärtlindring, det minskar självklart grisens lidande även om det inte undviks helt. Och för bonden innebär det självklart merarbete.
AsadjurskyddetsverigeDet enklaste och mest djurvänliga metoden för den svenska grishållningen är vaccinering. En metod som använts i 15 år i Australien. Vaccinet hindrar grisens könsmognad utan att lämna spår i kroppen som skulle kunna påverka köttet. För bonden är det två injektioner som behövs ges.
Så varför vaccineras inte alla griskultingar i Sverige redan? Av den enkla anledningen att slakterierna vägrat ta emot dessa grisar och politikerna inte tagit frågan på allvar. Men nu har äntligen ett genombrott skett. Den 14 februari slaktades de första vaccinerade grisarna på Lövsta slakteri utanför Uppsala. Christer Hylander heter grisbonden som var först ut i Sverige med att vaccinera sina grisar. För honom var det grisarnas välfärd som var avgörande för beslutet.
Många myter sprids kring vaccinet. Bönderna har skrämts med risken att kastrera sig själva (vilket i princip är omöjligt då det krävs två injektioner och säkerhetsspruta används), slakterierna har pratat om problem att behöva skära bort testiklar och konsumenter har skrämts med hormonprat. Men när myterna raseras kvarstår fakta; att majoriteten av de svenska manliga griskultingarna fortfarande skärs upp utan bedövning. I landet som skryter om sitt goda djurskydd.
Regeringen har förvisso infört bidrag till bönder som bedövar eller vaccinerar och det är bra. Men det krävs ett datum för när den obedövade kastreringen ska upphöra. 1 januari 2014 vore rimligt.
För landets övriga slakterier finns inga ursäkter till att inte ta emot vaccinerade grisar. Lövsta slakteri och grisuppfödaren Christer Hylander har banat väg och visat att det funkar utmärkt. Vad har resten av grisbranschen för ursäkt till att fortsätta plåga smågrisarna?
ÅSA HAGELSTEDT 
Generalsekreterare Djurskyddet Sverige
Foto: Djurskyddet Sverige.