madeleinerecept8mar1
Landleys Frestelser:
Fisk med mandelkrisp, citrussyrligt potatisstomp och dragonsmör
Madeleine Landley: En av mina favoriträtter sedan jag var liten är fisk och mandel. Dessvärre var det inget som lagades hemma, utan en sån där fryst färdigrätt som man micrade och drog av plasten på. Det kanske inte låter allt för upphetsande, men jag tyckte det var gott och min jäktade mamma tyckte det var bekvämt.
Idag ska det mycket till för att jag ska stoppa i mig något färdiglagat ifrån frysdisken – ju mer man lär sig, ju viktigare blir det att veta vad som är i maten och att laga av sjyssta råvaror. Jag vill ha så rena produkter som möjligt utan utfyllnad, tillsatser och smakförhöjare. Det är sällan ens halvfabrikat kommer in i vårt kök – med undantag för blodpudding och ostkaka vilket jag aldrig skulle våga mig på att laga. I och med hela hästskandalen har säkerligen också fler fått upp ögonen för innehållsförteckningar, vilket bara är positivt.
Den här fisken blir i alla fall botgöring till den färdiga frysrätten som nu är ett minne blott. Toppingen består av krispig mandel och ströbröd samt ett härligt dragonsmör. Tillsammans med citrus-syrligt stomp och en vårig sallad får man en rätt som passar såväl till helg som vardag. Servera med ett glas Chardonnay och njut av det faktum att våren är på gång. Vi är absolut på väg åt rätt håll – på fler vis är ett.
Fisk med mandelkrisp, citrussyrligt potatisstomp och dragonsmör
För: 4 personer
madeleinerecept8mar2Dragonsmör:
25g margarin
3 msk klippt, färsk dragon
salt, vitlökspulver
Citrussyrlig potatisstomp:
600g mjölig potatis
2 dl creme fraiche
1 citron
salt, peppar
Fisk med mandelkrisp:
4 vita fiskfiléer (600g)
1/2 dl ströbröd
50g mandelflarn
salt, peppar
Sallad:
50g machésallad
1/2 röd lök
1 rött äpple
1 msk olivolja
1 msk äppelcidervinäger
salt, peppar
1. Hacka dragonen och rör ihop med margarin och lite salt och vitlökspulver. klicka ut dragonsmöret på en bit plastfolie och forma till en rulle med hjälp av foliet. Lägg svalt.
2. Skala och dela potatisen till mindre bitar. Koka mjukt i saltat vatten. Mosa potatisen med en potatismosare och rör i creme fraiche. Riv i skalet från citronen pressa i ca 2 msk saft. Smaka av med salt och lite peppar.
3. Finstrimla rödlök och äpple, och skär moroten till flagor med en potatisskalare. Blanda ihop med machésalladen och slå över olja, vinäger och kryddor.
4. Lägg ut fiskfiléerna och strössla ströbröd på ovansidan. Smält ordentligt med smör i en stekpanna och ha ner filéerna med den bröade sidan nedåt. Strössla ströbröd och mandelflagor på ovansidan. Salta och peppra. Vänd filéerna och genomstek. Servera med mandelsidan uppåt. Skrapa ur den stekta mandeln ur pannan och skeda upp ovanpå. Skär dragonsmöret till fyra skivor och lägg en skiva ovanpå varje fiskbit vid servering.

Madeleine1
Detta recept och många fler hittar du i Landleys Kök

/Madeleine Landley i FoodMonitor 08.03.2013