Hästkött skakar om skygga Dafgårds
Den skygga köttbulletillverkaren Dafgårds i Lidköping har fått ta hårda smällar i hästköttskandalen. Nu bedyrar bolaget att deras köttbullar på den svenska marknaden är helt fria från häst.
– Vi har genomfört över 1 000 dna-prover. Inget prov har påvisat innehåll av hästkött i några av Familjen Dafgårds egna produkter på den svenska marknaden, säger Magnus Dafgård, vice-vd i Dafgårds.
Dafgård säger sig ha identifierat det är köttgrossisten Globe Food i Johanneshov som levererat hästkött till de köttbullar som sålts av IKEA och som det tjeckiska livsmedelsverket tidigare slagit larm om. Kött från den leverantören har nu spärrats enligt Dafgårds.
– Då all köttråvara från den identifierade leverantören spårats, har vi som en försiktighetsåtgärd, spärrat berörda produkter för försäljning och ytterligare provtagning. Vi vill poängtera att detta är en ren försiktighetsåtgärd, säger Magnus Dafgård.
Många svenska konsumenter har levt i tron att köttet i Dafgårds köttbullar hos IKEA är svenskt. Men i samband med hästköttskandalen har bolaget tvingats tala om för Livsmedelsverket vilka köttleverantörerna är.
FoodMonitor publicerar idag listan på leverantörerna som visar att köttet i köttbullarna kommer från bland annat Polen, Irland, och Holland (bilden).

dafgardskottbollar

Dafgård är kända för sin ovilja att släppa in journalister i sin anläggning i Lidköping. Det vittnar lokalpressen i Lidköping om. Inte heller FoodMonitor släpptes in när tidningen tidigare ville göra ett reportage om tillverkningen.
Dafgårds är ett bolag som har lidit av lönsamhetsproblem de senaste åren. Från att ha haft en vinstmarginal på runt sju procent åren 2009 och 2010, gick man med 4.6 miljoner kronor i förlust år 2011.
Det är ännu oklart hur mycket hästköttskandalen har påverkat bolagets försäljning.
HÅKAN FRISELL
FoodMonitor-Fakta:
Gunnar Dafgård AB.
Omsättning: 2 miljarder kronor (2011).
Resultat före skatt: minus 4.6 Mkr.
Antal anställda: 1 086.