madeleinerecept15mars1
Landleys Frestelser: Het lax med bönsallad och korianderdressing
Madeleine Landley: Hälsosammare mat behöver inte på något vis betyda att det blir tråkigt. Det här är en riktig superrätt för kroppen; lax och avokado är nyttigt och rika på bra fetter. Använder man dessutom linfröolja får man i sig extra omega-3 utöver den som finns i fisken. I kombination med järnrik spenat, samt proteinrika vita bönor, får man en perfekt rätt när man vill äta lite hälsosammare och eventuellt tränar. Saknas dig något? Servera förslagsvis med kokt potatis eller pasta.
Het lax med bönsallad och korianderdressing
För: 4 personer
madeleinerecept15mars2Lax:
4 styckfrysta laxfiléer (a 125g styck)
2-3 msk chiliflagor
salt, peppar
Bönsallad:
2 dl torkade stora vita bönor (alt 1 burk färdigkokta)
75g färsk bladspenat
4 avokado
1 röd lök
1 dl solrosfrön
Korianderdressing:
3 msk linfröolja
1 lime
1 vitlöksklyfta
1 kruka färsk koriander
salt, peppar
1. Tina laxen och klappa in chiliflagor, salt och peppar på ovansidan.
2. Blötlägg de stora, vita bönorna i 8 timmar, koka sedan i ca 60 minuter på låg temperatur. Skippa detta steg om du använder färdigkokta på burk.
3. Rör ihop linfröolja och limesaft med finhackad vitlök och koriander, samt salt och peppar.
4. Ringla lite olja i en ugnfast form, lägg ner laxfiléerna och krydda. Tillaga mitt i ugnen i ca 15 minuter i 200°.
5. Fördela ut bladspenat över tallrikarna. Tärna avokado, finstrimla rödlök och fördela ut det samt bönor och soltorsfrön ovanpå spenaten. Ringla över dressingen och toppa med laxen. Saknas dig något? Servera förslagsvis med kokt potatis eller pasta.
Madeleine1
Detta recept och många fler hittar du i Landleys Kök

/Madeleine Landley i FoodMonitor 15.03.2013