Allt mindre ål på julbordet
Många restauranger har slutat att servera ål på julbordet. Detta enligt en rundringning som Världsnaturfonden WWF gjort. Men fortfarande erbjuds den hotade arten, främst på krogar i Skåne, Blekinge och södra delen av landet.
 
Av det 40-tal restauranger som WWF kontaktat uppger cirka 85 procent att de inte längre serverar ål medan 15 procent har den kvar på julbordet. Ett undantag är södra Sverige där åltraditionen fortfarande är stark.
 
Framför allt är det anrika restaurangerna som håller kvar vid den gamla traditionen. En krögare som WWF har talat med säger att ålen är efterfrågad och att de är rädda för att förlora gäster om de tar bort den från julbordet.

– Ålen har minskat med över 99 procent och situationen är akut. För att arten ska kunna räddas är det viktigt att vi slutar konsumera ål. Många ansvarsfulla krögare, restauranger och fiskaffärer bidrar genom att välja bort ålen i sitt sortiment, säger WWF:s generalsekreterare Håkan Wirtén.
 
/FoodMonitor