IKEA:s agerande oroar Livsmedelsverket
Den 22 mars fick möbeljätten IKEA reda på att det fanns griskött i bolagets älgfärs-lasagne. Då informerades enligt uppgift tillverkaren Dafgårds i Källby direkt, men inte Livsmedelsverket. Myndigheten är nu orolig över IKEA:s agerande.
”Vi känner lite oro inför att IKEA inte informerar snabbt nog”, skriver en handläggare på Livsmedelsverkets kommunikationsavdelning i ett mejl till bland andra myndighetens generaldirektör Inger Andersson.
Livsmedelsverkets handläggare konstaterar dessutom i mejlet att myndigheten inte kan fullgöra sin uppgift att informera de svenska konsumenterna om vad som hänt ”så länge vi inte får se analysresultaten, så det hela är lite knepigt”.
Det var belgiska myndigheter som först slog larm om förekomsten av griskött i IKEA:s älgfärs-lasagne. Detta efter det att det belgiska laboratoriet Progenus rapporterat att man hittat mer än en procent i lasagnen.
IKEA säger i ett pressmeddelande att man fick information att det var griskött i älgfärs-lasagnen den 22 mars. Men bolaget gick inte ut med informationen till sina kunder. 
IKEA säger till FoodMonitor att man istället väntat in fler provsvar. De kom i fredags och visade att lasagnen innehåller 1.6 procent griskött. En inblandning över en procent brukar normalt sett inte anses som oavsiktlig.
Men det var inte förrän hela historien avslöjades i media under gårdagen som IKEA nu tycker att konsumenterna bör informeras.
”Vi kommer nu att informera våra kunder. De kunder som är oroliga är givetvis välkomna att returnera älglasagnen och få pengarna tillbaka”, skriver IKEA i ett pressmeddelande.
HÅKAN FRISELL