Förfalskade buljongtärningar upptäckta i Sverige
Kriminella har förfalskat matjätten Nestlé:s storsäljande buljongtärning Maggi. Nu jagar svenska myndigheter och Europol de företag i Sverige som hanterat tärningarna. I Uppsala har kommunen gjort ett tillslag i en matbutik. Där hittade man 60 förpackningar.
– Vi åkte dit efter larm från Livsmedelsverket och såg att butiken hade tärningarna på hyllorna. Vi omhändertog tärningarna och tog dem till Miljökontoret. Det här kommer vi nu att bränna upp, säger Maria Wegscheider, handläggare på Miljö- och hälsoskyddskontoret, Uppsala kommun.
De förfalskade tärningarna upptäcktes först av danska myndigheter efter en rutinkontroll hos en grossist. Deras utredning visade att konsumenter i Danmark och Storbritannien drabbats, och att buljongtärningarna kom från den aktuella butiken i Uppsala. Förpackningarna med tärningarna har både svensk och arabisk text och tros ha tillverkats i Egypten.
Analyser av tärningarna som brittiska myndigheter låtit göra visar på innehåll av selleri-DNA. Det utgör en fara för allergiker som kan drabbas av livshotande anafylaktiska reaktioner.
Enligt fakturor som Miljökontoret kommit över har matbutiken i sin tur köpt de förfalskade buljongtärningar av en grossist i Degerfors. Men ansvariga för det bolaget är som bortblåsta.
Det enda spåret efter bolagets verksamhet är en postlåda och en källarlokal som Degerfors kommun inte kommer in i.
– Jag har inte lyckats få tag på någon av personerna bakom, säger Johan Nilsson, Miljöinspektör, Degerfors kommun.
Hos Nestlé är man bestörta över upptäckten av förfalskningarna. De kriminella som ligger bakom har utnyttjat Nestlé:s starka varumärke.
– Det är fruktansvärt därför att man utnyttjar ett välkänt trovärdigt varumärke. Det slår mot konsumenterna. Att de inte kan lita på ett starkt varumärke. De ska kunna få en vederhäftig information på förpackningarna, säger Marie Louise Elmgren, Informationschef, Nestlé.
Ägaren till den aktuella matbutiken säger till Upsala Nya Tidning att han inte visste om att buljongtärningarna var förfalskade. Han medger emellertid att han inte kontrollerade att Degerfors-företaget hade tillstånd att sälja livsmedel innan han köpte tärningarna. Tills vidare har han slutat sälja buljongtärningar av märket Maggi.
– Jag har slutat att sälja dem. Man kan inte riskera att folk får problem. Det får bli tärningar från Knorr istället. Jag kommer att vara mycket försiktigare i framtiden, säger han.
HÅKAN FRISELL