SaraFjarrstrandSara bakade bäst
Sara Fjärrstrand (foto) från Sala kammade idag hem guldmedaljen i SM Unga Bagare 2013 på Ester Mosessons gymnasium i Göteborg. ”Det här är bara början”, kommenterar en lycklig Sara, som är 21 år och till vardags arbetar på Bakery & Spice i Stockholm.
I en fem timmar lång bakningstävling gjorde landets tolv främsta bagartalanger upp om förstapriset. SM Unga Bagare arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer för att uppmärksamma bagaryrket bland yngre och för att visa upp det kreativa hantverket bakom bröd.
På andra plats kom Sara Lidell, 21 år, som arbetar på Magnus Johansson Bageri & Konditori i Stockholm. Trea kom Emelie Borgström, 22 år, från Gateau i Stockholm.
Motiveringen till segraren löd: ”I hård konkurrens och under hård stress arbetade Sara Fjärrstrand fokuserat och gjorde det svåra enkelt. Med stor respekt för såväl hantverk som medtävlande, bytte Sara fjärilarna i magen till bröd som lyfte”.
– Det känns så klart jättekul att vara svensk mästare i bageri och dessutom ta plats i Juniorbagarlandslaget! Det här är bara början på min karriär inom bageribranschen, nu ser jag fram emot att växa och utvecklas i min roll som bagare, säger vinnaren Sara Fjärrstrand.
– Att våra svenska unga bagare håller hög internationell klass visste vi redan, bland annat genom förra årets bragd i EM för unga bagare då Sverige tog hem en överlägsen seger. Efter vad jag har sett idag tror jag att vi har stor chans att kamma hem guldet även i år då denna final var ännu en fantastisk uppvisning i det kreativa bagarhantverket, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer som är huvudarrangör av SM Unga Bagare.
Fakta: Flera av bageribranschens framstående profiler har startat sin tävlingsbana med SM Unga Bagare. Bland andra har Håkan Johansson och Moa Brink från Svenska Bagarlandslaget startat sina karriärer här. Förra året placerade sig Bagarlandslaget på en fjärdeplats i Bagar-VM, och blev därmed bäst av alla europeiska länder. SM Unga Bagare är inte bara ett svenskt mästerskap, utan även en uttagstävling till Svenska Juniorbagarlandslaget.
/FoodMonitor