Apris
Ängsholmens Gårdsmejeri tog priset
Idag korades vinnaren av Nyskaparstipendiet 2013 på Restaurangakademien i Stockholm. Ett pris som restauranggrossisten Menigo delar ut för andra året i rad för att uppmärksamma nyskapande lantbrukare i Sverige. Ängsholmens Gårdsmejeri i Harbo utanför Uppsala, som är först i Sverige med en besättning mjölkande vattenbufflar och som sedan september förra året producerar smakrika mejeriprodukter med deras mjölk som bas, kammade hem stipendiet.

Juryn bestod av de namnkunniga kockarna Paul Svensson, Jonas Lundgren och Carina Bryding, samt restaurangakademiens VD Hanna Halpern och Menigos marknadschef Mie Fendert.
Efter att finalisterna, som förutom vinnaren bestod av gotländska delikatessproducenten Bröderna Wikström och ciderproducenten Brännland Cider från Umeå, korades alltså en glad vinnare som stack ut mest av alla. Eva Verner (till vänster i bild med prischeck och diplom), mamma i familjen på Ängsholmen och den som sköter mejeriet fick stolt ta emot stipendiet på 25 000 kronor, pengar som ska användas till att resa och lära sig mera:
”Vi ska använda stipendiet till att resa till något av de länder där produktion på buffelmjölk finns. Vi vill lära oss mer från de mejerier som hållit på länge. Vi ska göra ännu bättre och godare produkter, framförallt vår buffelmozzarella. Vi är förstås jätteglada över stipendiet och den uppmärksamhet som det innebär”, kommenterade Eva efteråt.

linda-och-hennes-bufflar
FoodMonitor gjorde redan för någon månad sedan ett besök på gården för att göra reportage, träffa de söta och tillgivna bufflarna och profilera dottern i familjen, Linda Elvingson, som driver verksamheten och försäljningen av produkterna, och i sanning är en stark profil.


Läs reportaget här