Matmäklaren MatMag åtalsanmäls
Matmäklaren MatMag AB i Norrköping har tagit emot och sålt vidare kött från skandalbolag i Holland som enligt uppgift märkt hästkött som nötkött. Nu står det även klart att MatMag inte haft tillstånd att bedriva livsmedelsverksamhet. Norrköpings kommun meddelar att man åtalsanmäler bolaget.
– Vi har bestämt oss för att lämna in en åtalsanmälan för brott mot Livsmedelslagen för att MatMag inte anmält sin verksamhet till oss, säger Axel Bark, miljö och hälsoskyddsinspektör, Norrköpings kommun.
– Vi ska verka för att brott beivras. Och det här är ett typiskt sådant fall.
Norrköpings kommun upptäckte matmäklarens verksamhet efter det att ett internationellt livsmedelslarm nyligen gick ut från holländska myndigheter.
– Jag och min kollega åkte direkt dit efter livsmedelslarmet för att se vad det är för verksamhet. Vi visste ingenting om bolaget. På plats så såg vi att det var ett kontor med två anställda, säger Axel Bark.
– Jag har ingen aning om varför den här verksamheten inte har registrerats. Om det varit okunskap eller att de har struntat i det.
Som FoodMonitor berättat om tidigare så beslutade de holländska myndigheterna om att återkalla inte mindre än 50 000 ton misstänkt kontaminerat kött.
De holländska myndigheterna pekar ut det holländska bolaget Wiljo Import en Export B.V. och systerföretaget Vleesgroothandel Willy Selten B.V. som källor till köttet.
Det återkallade köttet har producerats mellan den första januari 2011 och den 15 februari i år. Totalt misstänks de holländska bolagen ha sålt kött till inte mindre än 502 företag runt om i Europa.
MatMag uppger till kommunen att man sålt det aktuella köttet vidare till minst 32 livsmedelsföretag runt om i landet. Köttet har sedan hamnat på bland annat restauranger, men också hos butiker som ägs av Ica och Matdax.
Efter kommunens inspektion hos MatMag har bolaget enligt uppgift lovat att skicka tillbaka totalt cirka sju ton kött till ett av skandalbolagen i Holland.
FoodMonitor har trots upprepade försök inte lyckats nå ansvariga för MatMag.
HÅKAN FRISELL
FoodMonitor-Fakta:
MatMag AB.
Omsättning: 19 Mkr (2011).
Resultat före skatt: 2.3 Mkr.
Antal anställda: 2.