madeleinerecept26april1
Landleys Frestelser:
Fransk potatissallad
Madeleine Landley: När jag ska skriva helgens recept här i FoodMonitor börjar jag alltid med att sia över vilket väder helgen kommer att bjuda på. Jag känner mig för det mesta som en flummig meteorolog som sticker upp fingret i luften och hummar fundersamt. Å andra sidan har jag lika ofta rätt som våra kända vädertjänster...
Vad vi äter är trots allt nära förknippat med väder och temperatur. Därför är det inte konstigt att vi svenska gärna diskuterar just vädret när samtalsämnena tryter. En kall dag vill man med stor sannolikhet ha något värmande i magen, för att istället en varm och solig dag knapra på något lätt och fräscht. Det fina med vårt nordiska klimat är just de stora kontrasterna. Det bjuder på en mångfald och stor variation både över råvaror och anrättningar. Vi är lyckligt lottade.
Så vad ska man då slå till på i slutet av april? Ja, ni som varit ute i god tid kanske redan kan se små späda skott av örter titta upp ur kryddlanden. Kikar man däremot i matbutiken har buntar av sparris, morötter och knipplök börjat frontas på allvar. Spännande nyheter för den som gillar att grilla finns också att välja och vraka bland, där fokus ligger på spännande kryddningar och annorlunda styckningsdetaljer.
Grillintresset ökar hela tiden och allt fler vill både krydda och grilla från grunden. Jag är själv skeptisk till färdigkryddat, men har på sistone fått omvärdera min åsikt. Det är trots allt smidigt om man är på picknick eller ute med båten. Dessutom är det trevligare att vara ute i solen än att stå instängd i ett kök – om man nu inte har förmånen att ha ett utekök.
Vad man väljer att servera till dagens recept får man bestämma själv. Förslagsvis kan en grillad laxbit, härliga spett med kött, eller något vegetariskt passa till. Tillbehören gör trots allt hela middagen – och vad vore en middag i det gröna, utan en potatissallad?
madeleinerecept26april2Fransk potatissallad
För: 8-10 personer
Potatissallad:
1 kg fast potatis
1 röd paprika
1 röd lök
1 dl solrosfrön
70g rucola
10 bitar soltorkade tomater
3 msk kapris
1 burk svarta kalamataoliver
Vinägrett:
2 vitlöksklyftor
1 dl olivolja
1 msk senap
1 tsk sambal oelek
2 msk äppelcidervinäger
salt, peppar, oregano, timjan

1. Behåll skalet på potatisen och skrubba noga. Koka dem hela i saltat vatten till de blivit mjuka (ca 15-20 minuter). Slå av vattnet och fyll kastrullen med kallt vatten. Ställ åt sidan ett par minuter och tärna sedan potatisen.
2. Hetta upp en stekpanna med lite rapsolja och ha ner skivad paprika, rödlök och solrosfrön. Stek till löken mjuknat och ha sedan ner allt i en skål.
3. Blanda ner rucola, tärnad potatis, strimlade soltorkade tomater, kapris och oliver i skålen.
4. Pressa vitlök och blanda ihop med olivolja, senap, sambal oelek, vinäger och kryddor. Kör vinägretten i micron en halv minut och ringla sedan över salladen.
Madeleine1
Detta recept och många fler hittar du i Landleys Kök

/Madeleine Landley i FoodMonitor 26.04.2013