madeleinerecept3maj1
Landleys Frestelser: Sesamlax med saltfrästa äpplen, örtskirade bönor och råstekta rotsaker
Madeleine Landley: Jag har förmånen att ha ett yrke som jag verkligen älskar. Därför ser jag det som ett rent nöje att gå till jobbet. Alla tycker dock inte likadant. En del gnäller om hur tråkigt det är att gå till jobbet, och det är då jag slås av tanken hur mycket tid vi spenderar med att arbeta. När allt kommer till kritan är det trots allt inte många timmar då vi är med våra nära och kära – eller helt enkelt får göra sånt vi verkligen gillar. Vilket slöseri!
En sak har vi däremot gemensamt – vi som gillar eller ogillar våra jobb; vi längtar alla till helgen. Efter en lång arbetsvecka är det skönt att ta en paus, koppla av, laga god mat och umgås. Hur kul man än har det på jobbet är det fritiden man ser fram emot. Eller hur?
Om vi nu ska tala mat, helger och fritid har jag en filosofi; fredagar ska det vara gott och enkelt, lördagar lyxigt och nyskapande, söndagar långkok. Eftersom det är fredag idag kommer här ett recept som är gott och enkelt. Inget krånglande, inga krusiduller – bara rena smaker och härliga färger. Och oroa dig inte, du kan förstås laga det här vilken dag som helst. Servera gärna ett glas Chardonnay med rostad ekfatston till – exempelvis min personliga favorit, Bonterra Chardonnay (nr 16632). Smaklig spis.
Sesamlax med saltfrästa äpplen, örtskirade bönor och råstekta rotsaker
För: 4 personer
Citrussås:
2 dl creme fraiche
3 msk sweet chilisås
1/2 citron
salt, peppar
madeleinerecept3maj2Lax:
4 styckfrysta laxfiléer
3-4 msk sesamfrön
salt, peppar, vitlökspulver, oregano
Ugnsbakta cocktailtomater:
12 cocktailtomater
flingsalt
Saltfrästa äpplen:
1 äpple royal gala
2 äpplen svenska
3 msk smör
1 tsk salt
Örtskirade bönor:
150g haricots verts
75g sockerärtor
3 msk smör
1 msk persillade
salt, peppar, oregano
Råstekta rotsaker:
7 potatisar
2 stora rödbetor
2 morötter
salt, peppar, grillkrydda
1. Rör ihop creme fraiche med sweet chilisås, saft från en halv citron och kryddor. Ställ svalt fram till servering.
2. Skär av toppen på cocktailtomaterna (där det gröna fästet sitter). Placera ut tomaterna i en ugnsfast form och strö flingsalt över snittytan på varje tomat. Ställ in i 175° i ca 25-35 minuter.
3. Kärna ur och skär äpplena till klyftor. Smält smör i en kastrull och ha ner äppelklyftorna. Salta ett varv och låt det sedan puttra ihop under lock ca 15 minuter. Om det bränner fast, slå på lite vatten. Rör om då och då.
4. Skala och skiva potatis, morötter och rödbetor. Börja med att förkoka rödbetorna i saltat vatten ca 10 minuter. Fräs upp smör i en panna och ha ner potatis- och morotsskivor. Stek under ca 10 minuter och rör om då och då. Slå av vattnet på rödbetorna och ha ner dessa i stekpannan. Krydda ett varv och stek till rotsakerna mjuknat (al dente) ca 5 minuter.
5. Ansa haricots vertsen och ha ner dem i en kastrull med saltat vatten. Sjud bönorna ca 4 minuter och ha sedan ner sockerärtorna. Sjud ytterligare en minut och slå sedan av vattnet. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och ha ner smör och kryddor. Fräs ihop under omrörning.
6. Krydda laxen runt om och strössla över sesamfrön. Stek den sedan i lite smör. Använd en stektermometer om du är osäker på stektiden.
 
Madeleine1
Detta recept och många fler hittar du i Landleys Kök

/Madeleine Landley i FoodMonitor 03.05.2013