madeleinerecept10maj1
Landleys Frestelser: Vit bönsoppa med vårlök och riven citrus
Madeleine Landley: Att bjuda på soppa är något som går lika bra året om. Till vinterhalvåret kan man göra sopporna mustigare och mer rustika, medan en lättare variant med krispig topping lämpar sig bra på under den varmare delen av året. Soppa är också något som passar utmärkt som förrätt – eller helt enkelt som en liten shot före maten då man har gäster.
På sistone har jag experimenterat mycket med baljväxter i olika anrättningar. Det fina med dessa är att man blir mätt och belåten samt att de innehåller bra protein och är näringsrika. Ytterligare en fördel är att de funkar bra som bas då man inte vill använda sig av mjöl eller redning. De ”tjockar” då till grytan eller soppan och gör att den får bra konsistens helt utan extra produkter.
Den här soppan blev till en tidigt vårdag då jag blötlade vita bönor utan någon egentlig plan. Efter en snabb fundering hamnade de i mixern, smaksattes med creme fraiche och rosévin, sedan fick de en härlig topping av fräscha vårprimörer och citronzest. Det fina med våren är just att knippgrönsaker och härliga skott börjat dyka upp i butikerna, vilket gör att man nu kan välja och vraka bland dessa.
Vill man inte blötlägga torkade bönor kan man lika gärna använda färdigkokta på burk – men, det är förstås både nyttigare, billigare och roligare att blötlägga egna. Smaklig spis.

Vit bönsoppa med vårlök och riven citrus

madeleinerecept10maj2För: 8 personer som förrätt eller 4 personer som huvudrätt
Soppa:
3 dl torkade, vita bönor
7 dl vatten
2 dl creme fraiche
1 dl rosévin
salt, peppar, vitlökspulver
Topping:
1 vårlök
10 st sockerärtor
1/2 citron
1. Blötlägg bönorna i ett dygn. Byt vattnet efter halva tiden.
2. Skölj bönorna och koka dem i saltat vatten ca 1 timme (eller till de mjuknat helt) på låg temperatur. Ha ner rosévin samt creme fraiche och kör till en slät smet med mixerstav. Smaka av med kryddor och ställ tillbaka kastrullen på plattan. Värm under omrörning.
3. Slå upp soppan i skåla och toppa med finstrimlad vårlök och sockerärtor. Riv över lite citronskal med ett zestjärn.
Madeleine1
Detta recept och många fler hittar du i Landleys Kök

/Madeleine Landley i FoodMonitor 10.05.2013