Kommun polisanmäler svartslakt
Vingåkers kommun har den senaste tiden fått ta emot upprepade anonyma anmälningar om svartslakt hos en lantbrukare. Det klagas bland annat på ”att gris och nötdjur slaktas utomhus” och att djurdelar ”slängs i gödselbrunnen”. Kommunen gjorde igår en oanmäld inspektion hos lantbrukaren.
”I gödselstacken fanns en grisklöv synlig och möjligtvis någon djurdel till som var svårt att identifiera”, skriver kommunen efter att under gårdagen gjort en oanmäld inspektion på gården hos lantbrukaren som emellertid inte var hemma. 
Enligt den anonyme anmälaren ska det vara frågan om svartslakt av både gris och nötdjur på den aktuella gården.
Vingåkers kommun vände sig för några veckor sedan först till Livsmedelsverket för att få hjälp. Men Livsmedelsverket ville inte ta i ärendet.
”Svartslakt är en polissak, inget vi kan göra något åt, så det är ni som kommun som får anmäla detta”, skriver en handläggare på Livsmedelsverkets kontrollavdelning till kommunen.
I dagarna har kommunen lämnat över ärendet till polisen. 
”Vi lämnar över ärendet till polisen och de får fortsätta härifrån”, skriver kommunen i ett mejl till FoodMonitor.
FoodMonitor har varit i kontakt med polisen som emellertid säger att man inte vet vart ärendet tagit vägen. Troligtvis har ärendet inte registrerats på rätt sätt när kommunen gjorde sin anmälan genom att ringa 114 14, och därför kan polisen nu inte hitta det i sina egna system.
/FoodMonitor