madeleinerecept17maj1
Landleys Frestelser: Fläskfilépanna med champinjoner och päron
Madeleine Landley: Idag när ni läser fredagens recept befinner jag mig inte i Sverige, utan närmare bestämt i Italien. Hit har jag åkt tillsammans med tre andra vin- och matbloggare samt vinimportören Tryffelsvinet för att besöka vingård, prova vin, äta god mat och uppleva den typiskt italienska atmosfären.
Orten vi besöker heter Marche och ligger på Italiens östra sida. Goda viner produceras här och landskapet har bördiga åkrar, vackra stränder och majetstätiska berg som sträcker sig upp mot skyn. Årets första bad hade jag hoppats på, men det får nog dröja lite till då vädret här inte riktigt varit med oss.
Trots omedgörligt väder känns det ändå som ett säkert kort att idag bjuda på ett recept baserat på en produkt som ursprungligen härstammar härifrån – nämligen pastan. Denna krämiga rätt kan man fördel göra en dag i förväg – det gör den bara ännu godare. Servera med nykokt pasta och riven parmeggiano.
Fläskfilépanna med champinjoner och päron
För: 4 personer
madeleinerecept17maj21 dl solrosfrön
800g fläskfilé
2 vitlöksklyftor
2 gula lökar
2 paket bacon
2 små burkar champinjoner (á ca 150g)
10 bitar soltorkade tomater
5 dl creme fraiche
1 dl vatten
1 msk äppelcidervinäger
2 päron
salt, peppar, oregano
400g bandspagetti
1. Rosta solrosfröna i en panna tillsammans med en skvätt olivolja och salt. Låt svalna vid sidan av.
2. Ansa fläskfilén och skär till mindre bitar. Fräs upp smör i en panna och ha ner hackad vitlök och gul lök. När löken mjuknat, ha i fläskfilé, bacon och champinjoner. Stek till baconet fått bra konsistens.
3. Rör ner creme fraiche och äppelcidervinäger i pannan. Låt det puttra upp och ha sedan ner strimla soltorkade tomater och tärnat päron. Smaka av med kryddor.
4. Koka bandspagettin enligt anvisningen på förpackningen men dra av en minut på koktiden. Slå av vattnet på pastan och vänd ner såsen i kastrullen. Servera med en kvist färsk timjan och rostade solrosfrön på toppen.
Madeleine1
Detta recept och många fler hittar du i Landleys Kök

/Madeleine Landley i FoodMonitor 17.05.2013