madeleinerecept23maj1
Landleys Frestelser: Rabarberglaze
Madeleine Landley: När jag var liten minns jag hur min mamma brukade använda ett uttryck för att ta något, nämligen ”lägga rabarber på”. Idag kan jag tycka att det är ett kanonbra uttryck – att lägga rabarber på något är nämligen väldigt gott.
Just nu är rabarbersäsongen i full gång och butikerna fullkomligt svämmar över av vackra, röda stänger med grön blast. De flesta använder rabarber till olika efterrätter och bakverk – det gör inte jag. Det är förstås jättegott i en dessert då det är en tacksam råvara att para med. Dock tycker jag att utmaningen ligger i att gifta rabarbern med smakerna i för- eller huvudrätten, och på så vis lyfta det ytterligare en nivå. Rabarber smakar trots allt speciellt och kan addera både sötma och syrlighet.
Förra året gjorde jag en sommarsill med rabarber och harsyra som blev omåttligt populär. Prova gärna om du vill testa något annorlunda och fräscht till midsommarbordet. Den här gången tänkte jag dock att vi ska börja med något enklare som kan falla vem som helst i smaken – nämligen en rabarberglaze. Extra gott blir det till grillat kött av fläsk eller nöt. Pensla på precis mot slutet av grillningen och njut.
madeleinerecept23maj2Rabarberglaze
Räcker till 1 grillning för-4-8 personer
2 rabarberstjälkar
2 dl vatten
1 dl strösocker
1 tsk balsamvinäger
3 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
1 tsk sambal oelek
1/2 tsk liquid smoke
salt, peppar
1. Finhacka rabarbern och ha ner i en kastrull tillsammans med vatten. Låt det puttra upp under ett par minuter och rör sedan ner socker, balsamvinäger, olivolja, pressad vitlök, sambal oelek och liquid smoke. Låt sjuda under lock ca 10 minuter eller till glazen börjar bli simmig. Rör om då och då.
2. Låt svalna och pensla sedan köttet mot sluten av grillningen.
Madeleine1
Detta recept och många fler hittar du i Landleys Kök

/Madeleine Landley i FoodMonitor 24.05.2013