prismarningwillysAxfood om lövbiff: 232 gram är cirka 450 gram
Hos butikskedjan Axfood har man två viktmärkningar på lövbiff av märket Garant. En som säger cirka 450 gram och en annan, i väsentligt mindre text, som anger hur mycket biffen egentligen väger. Nu har Västmanland-Dalarna miljö- och byggförvaltning anmält Axfood till Livsmedelsverket. Bolaget har en ovanlig förklaring till märkningen.
– Cirka är ett spann. Det är ingen exakt vikt vilket gör att det kan vara både ett hekto högre och ett hekto lägre, och mer också ibland, säger Marie Engberg, konsumentkontakt på Axfood AB.
Det var Västmanland-Dalarna miljö- och byggförvaltning som i dagarna fick ta emot ett klagomål från en konsument om Axfoods viktmärkning. Där tycker man att bolagets märkning av lövbiffen Garant, som finns i Axfoods Willys- och Hemköpsbutiker över hela landet, är vilseledande.
– Kunden måste bli förvirrad när det är olika vikter på förpackningen. Jag tycker Livsmedelsverket ska kontakta Axfood om detta, säger Tomas Karlsson, Miljöinspektör, Västmanland-Dalarna miljö- och byggförvaltning.
Den akutella konsumenten som klagade hade köpt en lövbiff av märket Garant på Willys. Med stora siffror på förpackningen stod det cirka 450 gram. När konsumenten kom hem upptäckte han att lövbiffen vägde väsentligt mindre. I små siffror på förpackningen stod det också 232 gram som är nettovikten. 
Är Axfoods märkning till nackdel för konsumenten?
– Ja, absolut, säger Tomas Karlsson. 
Enligt Axfoods konsumentkontakt ska bolagets kvalitetsavdelning nu ta en titt på den aktuella viktmärkningen.
– Vi får framföra att kunden misstolkat det här och ser det som ett bedrägeri eller känner ser sig lurad eller missledd eller så, säger Marie Engberg.
HÅKAN FRISELL