jgDet blir jordgubbar till midsommar!
Svenska konsumenter vill i första hand ha svenska jordgubbar, närmare bestämt 73 procent enligt en undersökning från YouGov. Nu kan vi pusta ut. ”Vi kommer att få fram jordgubbar till midsommar”, bekräftar Calle Ericsson, ordförande för landets bärodlare.
– Odlarnas ansträngningar att täcka plantorna med dubbel väv tillsammans med de senaste veckornas värme har gjort underverk i jordgubbslanden, fortsätter Calle Ericsson.
Det var en bra vinter för jordgubbsplantorna med ett isolerande snötäcke i stora delar av landet och få plantor som frös ihjäl. Men vintern var lång och den ihållande kylan såg länge ut att hota tillgången på bär till midsommar. Dubbla fiberdukar och den senaste tidens värme har lyckats vända den dystra prognosen, skriver Svenskt Sigill i ett pressmeddelande
– Många odlare har redan den här veckan kunnat skörda tunnelodlade bär på friland i Skåne, Blekinge och Halland. Och tidiga sorter blommar just nu för fullt så långt norrut som i Uppland. Allting pekar nu, tvärtom mot tidigare, på att vi får en helt normal skörd av jordgubbar till midsommar, konstaterar Calle Ericsson.
Fakta: I Sverige odlas jordgubbar på cirka 2 500 hektar, en yta som motsvarar 3 500 fotbollsplaner. Den totala skörden uppgår till omkring 30 miljoner liter. Den absoluta merparten odlas på friland och är väldigt väderberoende.
/FoodMonitor