madeleinerecept31maj1
Landleys Frestelser: Mozzarellafyllda fläskfärsbiffar med stekta äpplen och pimientos de padron
Madeleine Landley: Ni vet den här sensationella känslan som uppstår i munnen när sött möter salt, som möter krämigt, som möter pepprigt, som möter... Ja, jag kan hålla på i en evighet. Det här med smaker kan både kan förundra och förbrylla. De kan både skära sig när man kombinerar fel – men när man får dem att matcha uppstår små underverk och gör att man bara vill ha mer. Det är just det kreationen av en maträtt handlar om – att kombinera konsistenser, strukturer och smaker – och att ha kul förstås.
Den här rätten är kul, och har som av ett sammanträffande, lite av varje. Krämighet, pepprighet, sälta och sötma samsas på tallriken tillsammans med härliga färger. Man får ju inte glömma att man äter precis lika mycket med ögonen. Just så här vill jag avsluta jobbveckan och påbörja helgen – med en färgstark goding som smälter i munnen.
Mozzarellafyllda fläskfärsbiffar med stekta äpplen och pimientos de padron
För: 4 personer
Mozzarellafyllda fläskfärsbiffar:
2 ägg
1,5 dl ströbröd
madeleinerecept31maj22 vitlöksklyftor
1/2 spansk peppar
750g fläskfärs
120g mozzarella
salt, peppar
100g Pimientos de Padron (småpaprikor)
2 röda äpplen
Simpel coleslaw:
200g vitkål
1 morot
2 dl creme fraiche
1 tsk äppelcidervinäger
salt, peppar
Kidneybea:
1 burk kidneybönor
3 msk chilibearnaise
Tillbehör:
2 avokado
2 majskolvar
70g rucola
hickorysås
1. Rör ihop ägg och ströbröd i en bunke. Pressa i vitlök och ha ner finstrimlad spansk peppar. Blanda ihop med färsen och krydda.
2. Skiva mozzarellan i 1 centimeter tjocka skivor. Tag en näve köttfärs i handen, platta till och lägg en mozzarellaskiva ovanpå. Platta till en näve köttfärs och lägg ovanpå. Se till att de två köttfärsplattorna plattas ihop med varandra och forma till fina biffar.
3. Stek biffarna i smör till de får fin yta runt om. Kärna ur och tärna äpplena. När det är dags att vända på biffarna, ha ner äppeltärningar och de gröna paprikorna. Salta och peppra ett extra varv.
4. Koka upp vatten och salt i en kastrull. Tag av från plattan när vattnet kokat upp. Finstrimla vitkålet och riv moroten på rivjärn. Ha ner i vattnet och låt ligga i ca 10 minuter, krama sedan ur överflödigt vatten och rör ihop vitkålet med creme fraiche, vinäger och kryddor.
5. Skölj kidneybönorna och blanda ihop med bearnaisesåsen. Servera allt med kokta, halverade majskolvar, avokado, rucola och hickorysås.
Madeleine1
Detta recept och många fler hittar du i Landleys Kök

/Madeleine Landley i FoodMonitor 31.05.2013