Solen håller kylan
på Dagabs nya lager
Axfood meddelar att Dagabs nya fryslager i Backa, Göteborg invigs idag. Lagret är på 6 500 kvadratmeter och ska få sin elkraft från solenergi.
407 solceller bidrar till att försörja det nya lagret med elkraft. Solcellerna beräknas producera 87 000 kWh per år. Det är ungefär vad som går åt för att värma fem normalstora villor, konstaterar Axfood i ett pressmeddelande.
Solenergi har ibland nackdelen att produktionen är som störst när behovet är som minst. Det gäller inte ett fryslager, enligt Axfood. När solen skiner och det är varmt behövs det istället som mest energi för att hålla kylan.
– En vacker sommardag kommer energin från solcellerna att stå för 20 procent av energin till kylningen, säger Anders Agerberg, divisionschef Dagab.
Fakta: Fryslagret i Backa är på 6 500 kvadratmeter och kommer att försörja Willys, Hemköps och Tempos butiker i södra och västra Sverige med frysvaror. Lagret invigs idag, den 12 juni, av Axfoods koncernchef Anders Strålman. Monteringen av solcellerna inleds den 17 juni.
/FoodMonitor