Gymgrossistens kosttillskott stoppade i gränskontroll
I Göteborgs hamn står nu 800 kilo av produkterna Elite Mass och Liquid Amino Berry spärrade i en container. Anledningen är att kostillskottåterförsäljaren Gymgrossisten Sweden AB i Stockholm saknar nödvändiga hälsointyg för produkterna. Livsmedelverkets gränskontroll hindrar därför bolaget från att ta in dessa i landet.
Tillverkaren av kostillskotten är det amerikanska bolaget Dymatize. Elite Mass är enligt Gymgrossisten en ”gainer” som ”utformats speciellt för att ge den rätta kvaliteten på muskelmassa som varje styrketräningsutövare önskar sig”,
Liquid Amino Berry innehåller enligt uppgift 18 olika aminsyror. På den produkten finns en varningsetikett som säger den inte utvärderats av den amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten, FDA.
Elite Mass och Liquid Amino Berry började säljas av Gymgrossisten i mitten av förra året. Åtskilligt av produkterna har tidigare tagits in i landet utan att ha stoppats i gränskontrollen. Det är ännu oklart hur detta har gått till.
För att hantera sändningen med de nu stoppade kostillskotten har Gymgrossisten anlitat speditören Reachlog AB i Göteborg.
Livsmedelverket har gett speditören 60 dagar på sig att ge myndigheten information om kostillskotten, eller meddela om man istället väljer att destruera eller återsända produkterna.
HÅKAN FRISELL