”Vi vill inte ha thailändsk
kyckling i våra kök”
Kristianstads kommun vill ha lokalproducerad mat i sina kök. Därför har man skruvat upp kraven på leverantörerna. Nu meddelar man att Kristianstadsföretaget Bondens Skafferi vunnit upphandlingen att leverera färskt kött till kommunen.
– Det här är riktigt, riktigt bra. Vi vill inte ha thailändsk kyckling i våra kök. Därför har vi ställt, som jag uppfattar det, de tuffaste kraven i Sverige hittills i den här upphandlingen, säger Kommunstyrelsens ordförande Pierre Månsson, till tidningen Kristianstadsbladet.
– Vi kan inte ställa kravet att det ska vara svenskt kött, men vi kan ställa kravet på att svensk djurskyddslagstiftning ska gälla. Då är vi väldigt glada att vi har fått en liten, lokalleverantör som faktiskt ska leverera köttet till oss.
Det är kommunens hårdare krav som antogs förra året som har möjliggjort den aktuella upphandlingen. Bland annat har kommunen beslutat att öka andelen ekologiskt med 40 procent och köpa in mer närproducerat.
Dessutom ska Miljöstyrningsrådets krav och kriterier utgöra grunden vid upphandlingar.
Men trots den glada nyheten för Bondens Skafferi är allt inte helt klart. Konkurrenterna har enligt Kristianstadsbladet till och med den 8 juli på sig att överklaga kommunens beslut.
/FoodMonitor
FoodMonitor-Fakta:
Bondens Skafferi AB.
Omsättning: 22.6 Mkr (2012).
Resultat före skatt: 478 000 kronor.
Antal anställda: 4.