Konsument: Diskhandskar från Ica orsakade skada
En konsument har anmält att diskhandskar av Ica:s eget märke har orsakat utslag på händerna, ont i halsen, och huvudvärk. Nu anmodar Kemikalieinspektionen bolaget att tala om vad handskarna innehåller.
”Jag köpte ett par diskhandskar från Ica. De luktar starkt, jag har aldrig varit med om något liknande. Trots det använde jag dem och fick kliande utslag på båda händerna. Lukten satt kvar länge efteråt och jag blev sjuk, ont i halsen, huvudvärk och hosta”, skriver konsumenten i en anmälan till Konsumentverket som lämnat över ärendet till Kemikalieinspektionen.
Konsumenten berättar också att Ica gav kalla handen när denne försökte få reda på vad de aktuella handskarna innehöll.
”Jag kontaktade Ica kundtjänst för att få veta vad dessa handskar var gjorda av men de vägrar att svara mig”, skriver konsumenten.
Kemikalieinspektionen har gett Ica till och med i slutet av augusti på sig att tala om vilka kemikalier i handskarna som kan ha orsakat hälsoproblemen, och berätta vilka rutiner bolaget har för att säkerställa att skadliga kemikalier inte förekommer i bolagets produkter.
”Företagen har ansvar för att produkter som sätts ut på marknaden följer de regelverk som finns. Det måste därför finnas kunskap i företaget om produkternas innehåll”, skriver Kemikalieinspektionen i sin anmodan till Ica.
Om Ica inte redovisar det som myndigheten begär kan vite komma att föreläggas.
Ica bekräftar att man haft kontakt med konsumenten. Och säger dessutom att man kompenserat med 75 kronor i värdecheckar.
”Det stämmer att vi fick in ett kundärende angående det här. De här handskarna ska inte vara parfymerade så vi har kompenserat kunden och uppmanat denne att skicka in produkten till oss för närmare analys. Det är självklart beklagligt och vi är angelägna om att få klarhet i vad som ligger till grund för den allergiska reaktionen”, skriver Sara Hjelm, pressekreterare på Ica AB, i ett mejl till FoodMonitor.
HÅKAN FRISELL