SuperiorNiuHuangChiehtupienFullt med arsenik i kinesiskt kostillskott
I början av juli gick Livsmedelsverket ut och avrådde konsumenter från att köpa tre kosttillskott från Asien som visade sig innehålla höga halter av arsenik, bly, och kvicksilver. Nu visar analyser att halten arsenik i ett av kosttillskotten, Superior Niu-Huang Chieh-tu-pien från Kina, innebär en allvarlig hälsofara. Myndigheten går därför idag ut med en ny varning till allmänheten.
– Halten av arsenik är så pass hög att den innebär en mycket allvarlig hälsofara för den person som följer rekommenderad dos av kosttillskottet, säger Leif Busk, toxikolog vid Livsmedelsverket.
– Den rekommenderade dosen ger en daglig mängd oorganisk arsenik som i värsta fall kan motsvara hälften av en dödlig dos. Den som äter det kan alltså drabbas mycket hårt. Det är ytterst skrämmande att det finns företag som säljer dessa mycket hälsofarliga preparat, säger Leif Busk.
Enligt Livsmedelsverket har försäljningen av kostillskotten stoppats i Stockholm. Men produkterna kan enligt myndigheten finnas till försäljning i andra kommuner och på internet. Produkterna kan också finnas kvar hos dem som köpt produkterna.
HÅKAN FRISELL
Läs mer om Livsmedelsverkets varningar om de asiatiska kostillskotten här:
http://www.slv.se/sv/grupp3/Pressrum/Nyheter/Pressmeddelanden/Extremt-hog-halt-arsenik-i-kosttillskottet-Superior-Niu-Huang-Chieh-tu-pien-/
http://www.slv.se/sv/grupp3/Pressrum/Nyheter/Pressmeddelanden/Varning-for-kosttillskott-med-hoga-halter-arsenik-bly-och-kvicksilver/
Foto: Livsmedelsverket.