Slakterier slarvar med desinfektion
– hotas med vite
Slakterierna Norrbottensgårdens Slakteri AB i Luleå och Landerstedts Slakteri AB i Norberg slarvar med desinfektionen av redskap med hett vatten. Det anser Livsmedelsverket som nu hotar bolagen med vite.
Vid en inspektion på Norrbottensgårdens slakteri upptäckte Livsmedelsverket att temperaturen på det vatten som användes för desinfektion varierade mellan 49.8 och 62.7 grader Celsius. Det är betydligt lägre än den lagstadgade lägsta temperaturen på 82 grader Celsius.
Slakteriet har enligt Livsmedelsverket visat bristande efterlevnad av lagstiftningen vid flera tillfällen och föreläggs nu av myndigheten att betala löpande vite om 25 000 kronor för varje påbörjad kalendermånad från och med den första augusti, om inte bristerna avhjälps.
Livsmedelsverket har hotat Landerstedts Slakteri med 10 000 kronor i vite från och med den första september för likartade brister.
Anledningen till att Livsmedelsverket tar till vite för att tvinga slakterierna att följa lagstiftningen när det gäller desinfektion är för att hindra att tarmbakterier sprids i anläggningarna.
Tarmbakterier i kött utgör en allvarlig hälsorisk för konsumenter.
HÅKAN FRISELL