tomaterbekampningsmedelIMG 8097
Skåne: otillåtet bekämpningsmedel
i tomater
Ett stickprov som Jordbruksverket tagit på tomater hos grossisten Svenska Odlarlaget i Helsingborg har visat sig innehålla spår av bekämpningsmedlet fludioxonil. Fludioxonil, som används för att bekämpa mögel, får i Sverige inte användas på tomater. Odlaren, som bedriver verksamhet i västra Skåne, har enligt uppgift erkänt att han använt medlet.
– Han har trott att det är ok att använda på tomater. Det hade han fått reda på av sin rådgivare. Så det är lite olyckligt, säger en handläggare i den kommun som har tillsynsansvar över odlaren.
Jordbruksverket tog provet hos grossisten i början av juli. Halten av fludioxonil uppgick till 0.018 milligram per kilo. Det är långt under gränsvärdet inom EU på 1 milligram per kilo. Men medlet är alltså inte registrerat för att användas på tomat i Sverige och är därför förbjudet. 
Hos Svenska Odlarlaget blev man överraskade när FoodMonitor berättade om myndigheternas fynd. Bolaget säger sig inte tidigare fått någon information. Nu ska man inleda en egen utredning.
– Är det ett fel hos någon som har levererat till oss så måste vi åtgärda så att inte det felet uppstår igen, säger Peter Horvath, försäljningsansvarig, Svenska Odlarlaget.
– Eftersom halten var så låg så finns det förmodligen ingen risk för konsumenterna. 
HÅKAN FRISELL