madeleinerecept26jul1
Landleys Frestelser: Fisk- och skaldjurspaj med linsskal
Madeleine Landley: När det lagas paj i det Landleyska köket vet man att det är sommar. Under sommarmånaderna lagar jag massor av pajer och provar gärna nya, spännande ingredienser. De stående inslagen är spenatpaj och skaldjurspaj, därefter varierar det beroende på vad som finns i grönsakslanden och vad man är sugen på just då.
Jag tipsar gärna om saker jag tycker om – och paj tycker jag mycket om. I år har jag experimenterat med annorlunda pajskal som är utan både gluten och mjöl. Allt mjöl innehåller ju inte gluten; exempelvis potatismjöl och majsmjöl är glutenfria. Å andra sidan finns det andra sätt att laga paj på – sätt som gör att det passar för fler.
Här kommer min favorit för i år – en paj fylld med skaldjur och fisk, samt ett skal gjort av gröna linser. Varför inte servera den till kräftskivan eller packa ner den i picknickkorgen? Servera med en enkel sallad och äppelcidervinäger.
Fisk- och skaldjurspaj med linsskal
madeleinerecept26jul2För: 4 personer
Pajskal:
2,5 dl gröna linser
salt
Fyllning:
100g vit fisk
2 salladslökar
1 burk kräftstjärtar i lag (170g avrunnen)
1 burk skalade räkor i lag (170g avrunnen)
4 msk färsk dill
Stanning:
2 ägg
2,5 dl vispgrädde
salt, peppar, vitlökspulver

1. Koka linserna i saltat vatten ca 30 minuter. Slå av vattnet och låt dem rinna av.
2. Mixa linserna till en slät smet och smaka av med salt. Smöra en springform på 25 Ø cm. Fördela ut smeten jämt i formen och förgrädda i 200° i totalt 30 minuter. Tag ut efter 20 minuter och platta upp kanterna med hjälp av en sked. Ställ in i 10 minuter till.
3. Tärna fisken och skiva salladslökarna. Ha ner i pajskalet och blanda ihop med avrunna räkor, kräftstjärtar och dill.
4. Vispa ihop ägg, vispgrädde och kryddor. Slå stanningen över fyllningen och grädda sedan pajen i 200° i 30-40 minuter.
Madeleine1
Detta recept och många fler hittar du i Landleys Kök


/Madeleine Landley i FoodMonitor 26.07.2013