Uppåt för dagligvaruhandeln
Dagligvarvaruhandeln ökade sin försäljning med 1,3 procent i juni månad jämfört med samma period 2012, medan sällanköpshandeln hade en tillbakagång. Det rapporterar Dagens Handel. 
Totalt sett ökade omsättningen för detaljhandeln mätt i löpande priser med 0,3 procent mellan juni 2012 och juni 2013. Den svaga utvecklingen kan förklaras av en kalendereffekt: en extra söndag och en fredag mindre i år. Korrigerat för kalendereffekten var tillväxten 2,9 procent, skriver Dagens Handel.
Hui Research, som genomfört mätningen, konstaterar i kommentarerna att den samlade utvecklingen för detaljhandeln nu ligger på 1,3 procent. Man förutspår också att tillväxten kommer att tillta efter sommaren efter ett svagt första halvår. Prognosen för detaljhandelns helår är 2 procent, enligt Hui.
Det är dagligvaruhandeln som står för ökningen. Den ökade med 1,3 procent medan sällanköpsvaruhandeln minskade med 0,5 procent. Detta förklarars enligt Hui delvis av en prisökning men också med en tilltagande hälsotrend och ett ökat matintresse.
/FoodMonitor