Förvirrande laktosmärkning
på TofuLine
På framsidan av glassbolaget GB Glace produkt TofuLine Smooth Vanilla står det "mjölkfri" och ”laktosfri”. Men i ingrediensförteckningen står det att den innehåller mindre än 0.01 procent laktos. En orolig konsument har anmält produkten till Livsmedelsverket. Nu ger bolaget besked om vad som gäller.
”Antingen är ett livsmedel fritt från mjölk och laktos eller så är det inte”, skriver konsumenten i sin anmälan till Livsmedelsverket.
”Det trista faktum att laktos inte är en ren produkt utan normalt är smittad med mjölkprotein gör detta till en högriskprodukt för mjölkallergiker.”
På Unilever, som äger GB Glace, har man full förståelse för konsumentens oro.
Men bolaget menar att deras händer är bakbundna. Lagstiftningen är tydlig med den märkning som krävs.
”Eftersom reglerna säger att laktosfri är lika med <0,01% så måste vi skriva detta för att garantera oss mot kunden, eftersom det är detta vi kan mäta. Ingen kund behöver vara orolig, alla produkter som de köper som det står laktosfri på kan alltså komma att innehålla <0,01% laktos, precis som våra. Dock är det säkert så att de allra flesta produkter innehåller 0% laktos men detta är alltså omöjligt att mäta och bevisa, både för oss och för alla andra företag”, skriver Sofia Hjort Lönegård, Nordic Internal Communications Officer på Unilever, i ett mejl till FoodMonitor.
HÅKAN FRISELL