madeleinerecept2aug
Landleys Frestelser:
Grillad torsk med majspuré
och lins- och bönsallad
Madeleine Landley: När jag är utomlands blir jag lite extra sugen på en sak – nämligen att laga mat. Vår senaste resa tog oss till Ungern där vi spenderade en vecka med bad, stadspromenader och Formel 1. Till en början råkade vi ut för mycket turistanpassad mat – ni vet okryddad och friterad. Men, innan vi åkte hem hittade vi till slut några riktigt bra ställen med både bra service och god, välsmakande mat.
Den tidigare bristen på spännande mat hade däremot redan gjort mig lite extra matlagningssugen och gjorde att det riktigt kliade i fingrarna. Baljväxter var det jag saknade mest i den Ungerska matlagningen – något som både är mättande och gott. Att baljväxter dessutom innehåller bra protein, fibrer och mineralämnen, gör dem till ett perfekt val när man tränar. Som plåster på såren kommer därför här ett recept med mina favoriter – bönor och linser i en härlig augusti-grillrätt.
Vill du ha vin till? Servera förslagsvis med ett torrt, druvigt och blommigt vitt vin för att fånga upp smaken på den söta majspurén.
Grillad torsk med majspuré och lins- och bönsallad
För: 4 personer
madeleinerecept2aug2Lins- och bönsallad:
3 dl röda linser
1 msk grönsaksfond
8 dl vatten
100g frysta sojabönor
1 burk svarta bönor
40g machésallad
Krämig korsblomsallad:
1,5 dl solrosfrön
1 broccoliträd (250g)
300g blomkål
2 avokados
2 salladslökar
Majspuré:
1 liten burk majs
2 dl creme fraiche
1 tsk äppelcidervinäger
salt, peppar
Grillad torsk:
4 styckfrysta torskfiléer
salt, peppar
1 knippe grön sparris
1. Koka upp vatten och grönsaksfond. Dra ner temperaturen till lägsta och ha i linserna. Koka ca 20-30 minuter under lock. Låt sedan linserna rinna av i ett durkslag. Tina sojabönorna i lite varmt vatten. Skölj svarta bönor och machésallad. Blanda ihop med linserna.
2. Rosta solrosfröna med lite olja och salt i en stekpanna. Dela blomkål och broccoli till mindre träd och koka på låg temperatur i saltat vatten ca 5 minuter. Blanda blomkål och broccoli med tärnad avokado, strimlad salladslök och de rostade solrosfröna.
3. Kör majsen i en mixer tillsammans med creme fraiche. Smaka av med vinäger samt salt och peppar.
4. Förkoka sparrisen i saltat vatten ca 2 minuter. Krydda torskfiléerna och grilla dem samt sparrisen.
Madeleine1
Detta recept och många fler hittar du i Landleys Kök

/Madeleine Landley i FoodMonitor 02.08.2013