madeleinerecept23aug1
Landleys Frestelser:
Grillade laxfiléer med rostade grönsaker och citruscreme
Madeleine Landley: Mat ska inte bara vara lätt att laga och god att äta – den måste vara fin att se på också. Man äter lika mycket med ögonen, och redan vid en första anblick bestämmer många om det som serveras är gott eller inte.
Den här rätten är både dekorativ tack vare sina härliga höstfärger – och förstås väldigt god. Att den är lättlagad är ett plus då många har börjat komma tillbaka i den vanliga jobblunken och tiden ofta inte riktigt räcker till. Ljuset finns tillgängligt för oss kortare tid redan nu och likaså värmen, så varför inte njuta av de sista härliga sensommarkvällarna vid grillen?
Har du som jag egna odlingar att skörda från, är det här ett ypperligt tillfälle att spana in vad som är redo att plockas. Squash, morötter, paprika och tomater får här samsas med nyplockade små kantareller från skogspromenaden. Ska det vara alkohol i glaset gör den friska citrussåsen att en fräsch Sauvignon Blanc från Nya världen passar bra till. Smaklig lönehelg!
Grillade laxfiléer med rostade grönsaker och citruscreme
För: 4 personer
madeleinerecept23aug2Rostade grönsaker:
1 röd paprika
1 grön zucchini
1 gul squash
1 knippe morötter
5 dl små kantareller
salt
smör
Citruscreme:
1 lime (zest)
1 citron (zest)
2 dl crème fraîche
1 msk flytande honung
salt
Grillad lax:
4 laxfiléer
4 vitlöksklyftor
1/2 citron
3 msk färsk timjan
salt, peppar
1. Fördela ut tärnad paprika samt gul och grön zucchini i en ugnsfast plåt med höga kanter. Halvera knippmorötter och plommontomater och fördela ut. Strössla ut kantarellerna och ringla ut smör ovanpå allt. Salta och ställ in i ugnen ca 30 minuter i 225°.
2. Zesta en lime och en citron. Rör ihop med creme fraiche, honung och salt. Ställ svalt.
3. Pressa vitlöken och klappa in på ovansidan av laxfiléerna. Pressa över saften från hälften av citronen och strössla över färsk timjan. Salta och peppra och grilla sedan med kryddsidan uppåt.
Madeleine1
Detta recept och många fler hittar du i Landleys Kök

/Madeleine Landley i FoodMonitor 23.08.2013