Förbjudet bekämpningsmedel
i Ica:s honungsmeloner
Ett europeiskt livsmedelslarm har i dagarna gått ut om att det inom EU förbjudna bekämpningsmedlet karbofuran upptäckts i ett parti gula honungsmeloner från Spanien. I Sverige har enligt uppgift Ica-butiker och en torghandlare i Helsingborg sålt melonerna. Helsingborgs kommun tvingade i går kväll importören, Internova Frukt och Grönt AB i Helsingborg, att återkalla hela partiet.
– Vi har krävt av Internova att de ska återkalla melonerna, säger Ann-Catrine Johnsson, Miljöinspektör, Helsingborgs kommun.
Det var den holländska livsmedelsmyndigheten som upptäckte att honungsmeloner från exportören Agrotul Green S.L. i Venta Mililla i Spanien innehöll otillåtna halter av pesticiden karbofuran. De kontaminerade melonerna har sålts till Sverige, Österrike, Litauen, och Storbitannien, via en grossist i Holland. 
Enligt den holländska myndigheten, som i måndags skickade ut ett europeiskt livsmedelslarm, utgör bekämpningsmedlet en allvarlig risk för människors hälsa.
I Sverige är det frågan om totalt cirka 700 kilo meloner förpackade i 70 lådor som importerats av Internova i slutet av förra månaden.
Enligt Helsingborgs kommun har 60 lådor levererats till Ica Frukt & Grönt i Kallhäll som distribuerar vidare till Ica:s butiker runt om i landet.
De resterande 10 lådorna har gått till en torghandlare i Halmstad (uppdaterad information 2013-08-27 /red).
Samtidigt påstår Ica att man inte kan bekräfta att man sålt meloner från det kontaminerade partiet.
”Vi har ännu inte kunnat ringa in fall vi köpt spanska meloner från det här partiet”, skriver Maria Hillborg, Pressekreterare på Ica AB, i ett meddelande till FoodMonitor.
HÅKAN FRISELL
FoodMonitor-Fakta:
Internova Frukt och Grönt AB.
Omsättning: 27 miljoner kronor (2012).
Resultat före skatt: minus 152 000 kronor.
Antal anställda: 3.