bayerIMG 8362
Allvarliga biverkningar av
kosttillskottet Priorin rapporterade
Smärtor i hjärtat, klåda i ansiktet, och diarré. Dessa biverkningar misstänks kosttillskottet Priorin, som marknadsförs till kvinnor av läkemedelsjätten Bayer AB, orsaka. Det framgår av en biverkningsrapport hos Livsmedelsverket som FoodMonitor tagit del av.
”Smärtan i hjärtat var allvarlig…”, står det i biverkningsrapporten som i dagarna blev offentlig, och som i sin tur baseras på information som kommer från en rapport som en apotekare skrivit mitten av förra månaden.
Bayers kosttillskott Priorin marknadsförs huvudsakligen till kvinnor och innehåller bland annat Biotin, ett hirsextrakt, cystein, och pantotensyra.
Bayer påstår att preparatet bidrar till att bevara en normal hårväxt.
Enligt bolagets webbsida www.priorin.se är ”harmonin” tillbaka och hårroten har fått näring efter tre månaders användning av Priorin.
Och bolaget tycker då att det finns anledning att fira.
”Fira dig själv genom att göra något du verkligen tycker om – en behandling på din favorit SPA, eller en middag med din bästa vän eller kanske en avkopplande weekend resa”, skriver man.
Men en lista på biverkningar som Priorin rapporterats orsaka står inte att finna på Bayers webbsida.
FoodMonitor har varit i kontakt med Bayer men ännu inte fått någon kommentar gällande den aktuella biverkningsrapporten (uppdaterad 2013-08-26, läs Bayer:s synpunkter i KOMMENTARER nedan /red). 
HÅKAN FRISELL
FoodMonitor-Fakta:
Biotin är ett annat namn för vitamin B7.
Pantotensyra är ett annat namn för vitamin B5.
KOMMENTARER: 
2013-08-26, Bayer AB: 
"Priorin är ett kosttillskott som har funnits sedan 1959 och som lanserades i Sverige 2008. Priorin bidrar till att bevara en normal hårväxt eftersom det innehåller Biotin. Marknadsföringen av Priorin följer helt EFSA:s regelverk. EFSA är den europeiska myndigheten som hanterar kosttillskott.
Bayer hanterar biverkningar av kosttillskott på samma sätt som biverkningar av läkemedel. Den biverkan som artikeln handlar om graderades av Bayer som allvarlig eftersom den skiljer sig från alla andra biverkningar. Bayer anmälde sedan detta till Livsmedelsverket enligt gällande regelverk.
Att något inträffar och rapporteras som biverkning under intag av Priorin är dock inte samma sak som att Priorin orsakat biverkningen – det gäller för biverkningar generellt att det finns olika grader av samband även om den noterade biverkningen som sådan innebär ett allvarligt hälsotillstånd. Även för placebo som används som kontroll i läkemedelsstudier rapporteras alltid biverkningar.
På webbsidan för Priorin står att det kan förekomma biverkningar och det finns möjlighet för de som önskar information att maila Bayer och under samma dag få svar. Vi skriver att man ska vara försiktig om man har födoämnesallergier", skriver Anna-Carin Stark, kommunikationschef i Bayer AB, i ett mejl till FoodMonitor.